dodik:

Pitanje Mostara mora biti dogovor svih, Srbi u tome nisu ključni faktor

Milorad Dodik
21.04.2016.
u 10:51

Gost sinoćenjeg Dnevnika TV1 bio je predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je među ostalim govorio i o problematici oko održavanja lokalnih izbora u Mostaru. Dodik je prije nekoliko dana na ovu temu razgovarao i s predstavnicima Koordinacije srpskih udruženje u Mostara, koja je ponudila svoj prijedlog za uređenje Mostara.

Na pitanje hoće li isključivo podržati rješenje Koordinacije mostarskih Srba ili eventualno i neko drugo koje bi bilo prihvatljivo i za Koordinaciju Srba i za većinu u Parlamentu BIH, Dodik odgovara da je to pitanje o kojem svakako treba razgovarati.

On dodaje kako su polazne pozicije koje su definirali predstavnici Srba u Mostaru, u koordinaciji s važnim političkim faktorima u Republici Srpskoj, nesumljivo dobra polazna osnova i da on i SNSD stoje iza toga.

“Naravno da to podržavamo, ali znamo isto tako da dogovora nema bez dogovora svih. Srbi u tome nisu ključni faktor. Srbi tamo traže da se održi i sačuva struktura u kojoj će se njihov identitet očuvati i vidjeti i da se njihova prava u političkom smislu i institucijama jasno vide i jasno se uoče“, rekao je Dodik.

Predsjednik RS kaže da je u tom pogledu podrška veoma jasna.

“Mi ne želimo ništa drugo da učinimo osim da sačuvamo identitet srpskoj naroda u samom Mostaru. Ali treba biti realan. Ključno pitanje i dogovor oko Mostara je dogovor Bošnjaka i Hrvata i njihovih političkih predstavnika. Srbi sigurno neće biti ti koji će trčati za jednim ili za drugim prijedlogom ali svako će pokušati da u okviru razgovora jasno etabliraju svoj interes i svoj status u tome“, zaključio je Dodik u razgovoru za TV1.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?