ispis iz državljanstva

Plaćaju tisuće KM da više ne bi bili bh. državljani

25.10.2018.
u 12:00

Više od 80.000 osoba iz BiH posljednjih dvadeset godina odreklo se bh. državljanstva u korist državljanstva zemlje u kojoj živi. Pojedine države ne toleriraju dvojna državljanstva, ali mnogi se na takav potez odlučuju i iz drugih razloga, piše Večernji list BiH. 

Lakši život

Mirza Omerović, koji u Austriji živi od 2003., bh. državljanstva odrekao se prije nekoliko godina iz, kako kaže, čisto praktičnih razloga. “Iskreno, nije to bila laka odluka, ali kad realno pogledamo stvari, u Beču živim 15 godina i mnogo mi je lakše s dokumentima države u kojoj trenutačno radim. S druge strane, moramo shvatiti da austrijska putovnica nudi mnogo više mogućnosti. Sada mogu mnogo više putovati, mogu živjeti ili raditi bilo gdje u Europi, tako da sam u jednom trenutku shvatio da mi putovnica BiH, zapravo, nije ni potrebna, iako bih najviše volio da imam oba državljanstva”, kazao je za Radio Slobodna Europa Omerović. Kaže kako mu je promjena državljanstva olakšala život. “Cijeli postupak, uključujući sve pristojbe i ispisnice iz BiH koje sam morao izvaditi, koštale su me oko 5000 KM, a sam prelazak s jednog na drugo državljanstvo trajao je dvije godine. Ipak, nije mi žao. Kad se sjetim kako su me na slovenskoj granici s bh. putovnicom maltretirali, a kako im sada samo mahnem rukom – to je neprocjenjivo”, objašnjava Omerović.

Dvojna državljanstva

Odricanje od državljanstva nije brz, ali ni jeftin postupak. Unatoč tome, sve je više onih koji se odlučuju na taj čin. U BiH se bar jedna osoba dnevno odrekne državljanstva. Država, umjesto da nešto čini po pitanju odlaska građana, ovu situaciju vidi kao način punjenja proračuna. Pa su tako i u 2018. u državnom proračunu planirani prihodi između 2,2 i 2,4 milijuna KM po ovoj osnovi. “Jedina stavka koje nema nigdje u susjednim zemljama, ni u Europi u prihodovnoj strani proračuna, jest prihod od odricanja državljanstva od 2,2 milijuna KM. To je stavka izračunata na osnovi podatka da je predviđeno da oko 3000 ljudi odustane od državljanstva”, kazao je u travnju zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Mirsad Isaković. Pristojba, koju građanin BiH mora platiti ako se želi odreći državljanstva je 800 KM, a ako se vrši preko diplomatsko-konzularne mreže BiH u inozemstvu, plaća se i konzularna pristojba. Sporazum o dvojnim državljanstvima sa zemljama u Europi sigurno bi doprinio da se građani BiH ne odriču državljanstva u ovolikom broju. Za sada sporazum o dvojnim državljanstvima BiH je potpisala sa Srbijom, RH i Švedskom, dok su u najavi pokušaji uspostavljanja sporazuma s C. Gorom i Turskom. Ostale zemlje u Europi nisu izrazile spremnost s BiH potpisati ovaj sporazum.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije