konkurentnost

Plaćanje po jedinici površine i novac EU za oporavak sela

18.02.2021.
u 14:25

Složene birokratske procedure, nameti i nedovoljna ulaganja države neki su od ograničavajućih čimbenika koji u startu odbijaju nove investicije, no ako je zaključivati prema novom setu ekonomskih reformi, vlasti u BiH imaju namjeru podignuti razinu privlačnosti za ulaganje u državu, kao i samu konkurentnost domaćih poduzeća, piše Večernji list BiH. 

Zakonodavstvo

Kako se navodi u programu ekonomskih reformi BiH za razdoblje 2021. - 2023., ključne prepreke za nastavak trenda rasta i povećanja konkurentnosti u predstojećem razdoblju i u područjima adresiranim ovim dokumentom predstavljaju izazovi prouzročeni pandemijom, prepreke u sektorima energetike, prometa, okoliša, poljoprivrede, turizma, poslovnog okružja, trgovine, obrazovanja, zapošljavanja i inkluzije. Pandemija je u 2020. godini prouzročila ogromne probleme diljem svijeta. Osim izgubljenih života, izazvala je i velike ekonomske štete kroz smanjenje i preusmjeravanje potražnje, prekid lanaca vrijednosti i proizvodnje, smanjenja razmjene roba i usluga i gubljenje radnih mjesta. Prepreke razvoju poljoprivrede su usitnjenost posjeda, nepovoljna struktura proizvodnje, posebno u biljnoj proizvodnji, te niska produktivnost, kvaliteta i kvantiteta proizvoda, nizak iznos i neadekvatan sustav novčanih podrški, liberaliziran vanjskotrgovinski režim..., upozorava se u dokumentu.

Ipak postoje i pomaci. Naime, strateški plan ruralnog razvoja 2018. - 2021., koji je bio jedan od preduvjeta za korištenje sredstava EU-a namijenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju, usvojen je i preostala je obveza uspostave posebnog institucionalnog aparata koji će biti zadužen za implementaciju IPARD sredstava.

U Federaciji je kao mjera navedena izmjena sustava novčanih podrški, a prije svega uvođenje izravnih plaćanja po jedinici površine, što za cilj ima usklađivanje poljoprivredne politike i uspostavljenih administrativnih i informacijskih sustava u Federaciji BiH i BiH sa ZPP-om. Ovom mjerom dat će se doprinos ubrzavanju usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a. Kada je riječ o RS-u, neki od prioriteta uključuju povećanje opsega proizvodnje domaćih poljoprivrednih proizvoda, informatizacija sektora u cilju učinkovitijeg usmjeravanja financijskih sredstava, podizanje razine investiranja unutar sektora kroz osiguranje dodatnih izvora financiranja.

Poslovno okružje

Istodobno, u programu se ističe kako je sektor prerađivačke industrije ključan za stvaranje dodatne vrijednosti i zaposlenosti te rast produktivnosti drugih sektora, a posredno i za rast konkurentnosti. Jedna od mjera u tom kontekstu je podrška oporavku gospodarskih društva od krize izazvane pandemijom te podrška projektima kao i razvoj domaćeg proizvoda i bazne industrije. Uz unaprjeđenje poslovnog okružja na kojemu se radi, a što je i jedna od najkompleksnijih reformi, pred malim i srednjim poduzećima, kao i poljoprivredi, razdoblje je nužne modernizacije ali i, što je još i važnije, potrebe drukčijeg i pravednijeg odnosa države, odnosno entiteta. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?