Vlada uzima profit od javnih poduzeća

Plaće i invalidnine će se plaćati od dobiti EP HZ HB

'za pokbih.....mostar...elektroprivreda hzhb..17072008.    snimio:zoran cubela'
07.05.2014.
u 09:34

Ministar Krajina ističe da je Vlada FBiH pronašla plan "B" za novonastalu situaciju

Nedostatak sredstava u proračunu Federacije BiH koji je nastao zbog izostanka kreditnih sredstava od MMF-a sanirat će i javna poduzeća u ovom entitetu. Elektroprivreda HZ HB, Elektroprivreda BiH, HT Eronet, BH Telecom samo su neka od poduzeća koja će u sljedećem razdoblju morati izdvojiti sredstva kako bi Vlada FBiH mogla realizirati sva davanja prema umirovljenicima, zaposlenima u institucijama, invalidima, braniteljima i ostalim kategorijama koje se financiraju iz proračuna FBiH.

Plan B

Naime, ministar financija u Vladi FBiH Anto Krajina je kazao kako se zbog novonastale situacije u ovom entitetu traži plan B, te da je Vlada FBiH na svojoj posljednjoj sjednici utvrdila i način realiziranja tog plana B pomoću kojeg će se omogućiti isplate iz proračuna FBiH. “Vlada FBiH se opredijelila da će se alternativa kreditnim sredstvima od MMF-a tražiti u novim izvorima sredstava, a to bi trebao biti dio akumulirane, a ne raspoređene dobiti javnih poduzeća kojima je Vlada FBiH vlasnik, a drugi dio sredstava bi se trebao osigurati kroz izdavanje vlastitih vrijednosnih dužničkih papira”, izjavio je Krajina. Dodaje kako su sredstva koja je ovaj entitet trebao dobiti od MMF-a ionako kreditna sredstva, te da u svakom slučaju treba tražiti alternativu tim sredstvima. Iako je Vlada Federacije BiH utvrdila plan B, tj. način na koji će namaknuti novac u proračun, ministar Krajina nije isključio mogućnost kašnjenja plaća proračunskim korisnicima u ovom mjesecu. “Moguće je da će doći do kašnjenja plaća budući da plan B tek treba realizirati. Inače, plaće kod nas budu isplaćene oko 17. do 17. u mjesecu”, kazao je Krajina. Izostanak kreditnih sredstava od MMF-a pokazao je da je FBiH u jako teškoj financijskoj situaciji, te da teško može funkcionirati bez zaduženja.

Kašnjenje primanja

Odluka te monetarne institucije da ne doznači novu tranšu kredita iz stand by aranžmana s našom zemljom dovela je vlasti u bezizlaznu situaciju, a proračunske korisnike u sad već izvjesnu mogućnost da se suoče s kašnjenjem primanja, a vrlo je moguće i do njihovog ozbiljnog smanjivanja.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?