PRIMANJA VISOKI DUŽNOSNIKA

Plaće najviših dužnosnika između 10 do 20 mirovina

Šestorka
16.12.2013.
u 09:13

Jedini koji plaću donira jeste ministar sigurnosti Fahrudin Radončić

Na plaće najviših dužnosnika izvršnih vlasti u BiH, entitetima, županijama, općinama godišnje se ne izdvajaju preveliki iznosi jer su počesto manji od predstavnika u sudbenoj ili zakonodavnoj vlasti, no njihovi rezultati međutim nisu adekvatni tim financijskim primanjima. Kada se pak usporede s prosječnim plaćama ili mirovinama, dobiva se podatak da jedna takva plaća iznosi od deset do čak 20 prosječnih mirovina. Najveće plaće imaju članovi državnog Predsjedništva BiH, slijede zastupnici u Zastupničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a zatim Vijeće ministara. Inače proračun za plaće 88 zaposlenih u Predsjedništvu BiH do sada je bio iznimno opterećen, na što godinama ukazuju i državni revizori.

Predsjedništvo

Tako je samo prošle godine za bruto plaće i naknade u toj instituciji potrošeno 3,3 milijuna maraka. Istodobno, Centri civilnih inicijativa (CCI) su u sklopu redovitog monitoringa o radu izvršnih vlasti i skupštinskih tijela objavili i iznose koji se izdvajaju za mjesečna primanja ministara. Najveću plaću po tim podacima ima predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, slijedi dopredsjednik i ministar financija Nikola Špirić, Zlatko Lagumdžija, Sredoje Nović. Jedini koji plaću donira jeste ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. U prvih devet mjeseci za plaće, topli obrok i odvojeni život za deset članova Vijeća ministara izdvojeno je tek 304.732 marke. U Vladi FBiH plaće su bitno manje, a učinak više puta manji. Tu premijer Nermin Nikšić ne predvodi na platnoj listi, nego Desnica Radivojević s prednošću od 120 maraka. Zanimljivo je kako je upravo ministar bio prevaga pri obustavi rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH. Među onima što su u gornjem platnom razredu je i dopredsjednik Vlade Jerko Ivanković Lijanović s primanjima od 3256 maraka. Za ovu je Vladu CCI ocijenio da je to jedna od ‘najupornijih institucija u BiH po pitanju kršenja poslovnika o radu’.

Posavina na dnu

- Dok god se ne reguliraju mjere za sankcioniranje ovakvih postupaka, federalnoj Vladi će biti normalno da radi bez programa rada, ne podnosi izvještaje o svom radu, ne poštuje obveze izrade trogodišnjih strateških planova, navodi se u izvještaju. Prema javno dostavljenim podacima, među najvećim plaćama od županijskih premijera ima Denis Lasić na čelu Hercegovačko-neretvanske županije s iznosom od 3750 maraka. Odmah iza njega bio je nedavno smijenjeni premijer Hercegbosanske županije Nediljko Rimac koji je dobivao 3400 maraka. U toj županiji ministar Darko Horvat s 3600 maraka jedini je imao ukupno veća primanja. U srednjoj Bosni premijer Tahir Lendo mjesečno dobiva 2581, dok primanja najviših dužnosnika u Posavskoj županiji nisu objavljena.

Ključne riječi

Komentara 1

NI
Nigdjezemac
13:09 20.12.2013.

Najviša primanja u Županiji Posavskoj nisu objavljena? Osnovica za obračun utvrđena je Zaključkom Vlade Županije Posavske i iznosi 85 KM. Najveći koeficijent za obračun, kojeg je Odlukom donijela Skupština je 21. Tako najveću plaću u Ž.P. imaju predsjednik Vlade ii predsjednik Skupštine i ona je 1785, 00 KM.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije