statistički podaci

Plaće u financijama i osiguranju porasle više od 10 posto

placa
19.09.2019.
u 20:32

Prosječna neto plaća u financijskim i djelatnostima osiguranja u srpnju iznosila je 1.594 KM.

Prosječna neto plaća u djelatnosti financija i osiguranja u Bosni i Hercegovini porasla je za 10,5 posto u srpnju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

Prosječna neto plaća u financijskim i djelatnostima osiguranja u srpnju iznosila je 1.594 KM.

U odnosu na srpanj 2018. godine kada je bila 1.442 KM, prosječna plaća u ovom tradicionalno najplaćenijim djelatnostima porasla je za 152 KM.

Neslužbene informacije do kojih je došao Indikator.ba govore da je kao odraz stanja na tržištu rada i relativno nedovoljnog rasta zarada u financijskom sektoru, u pojedinim bankama zabilježena povišena razina fluktuacije radne snage.

Ipak rast prosječne plaće u osgiuranju i financijama bio je iznad prosjeka rasta neto plaća u BiH.

Prema statističkim podacima, prosječna plaća BiH u srpnju ove godine iznosila je 932 KM.

Osim u financijskim i djelatnostima osiguranja, dvocifren rast zarada na godišnjoj razini bilježi se u poslovanju nekretninama 13,2 posto (prosječna plaća u srpnju 838 KM), u djelatnostima umjetnosti, zabave i rekreacije 11,8 posto (698 KM) i građevinarstvu 10,4 posto (636 KM).

Nakon financija i osiguranja, najveća prosječna plaća je u djelatnostima proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.470 KM, dok je u sektoru informacija i komunikacija 1.354 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?