Općina Livno

Planovi za budućnost su izgradnja gradske tržnice, sportski rekreacijski centar, glavni pročistač otpadnih voda

30.09.2016.
u 07:00

Općina Livno ove je godine iznimno bogatim programom proslavila svoj 1124. rođendan. Završnica proslave ove iznimno važne obljetnice za sve Livnjake održala se na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava uz zvuke Tomislava Bralića i klape Intrade.

Put prema EU

Čestitke svojim sugrađanima uputio je načelnik općine Livno Luka Čelan na svečanoj sjednici Općinskog vijeća podijelivši sa svima nazočnima radost skorog donošenja zakona kojim će dosadašnja općina Livno u administrativnom smislu dobiti status grada. “Dan općine Livno slavimo s ponosom, zahvalni generacijama naših sugrađana koji su tijekom stoljeća stvarali grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline - grad po mjeri čovjeka, u kojem je i danas, unatoč svemu što nas brine, ugodno živjeti. Imamo se čime ponositi. Svjesni su toga svi oni koji istinski vole ovaj grad i žive u njemu”, kazao je u svom obraćanju načelnik Čelan. Također je prezentirao sve aktivnosti u posljednjoj godini istaknuvši ponaosob projekte, poput završetka gradnje Srednje glazbene škole, otvaranja dječjeg vrtića inkluzivnog karaktera, završetka izgradnje regionalnog deponija. Načelnik je također govorio i o planovima za budućnost, poput izgradnje gradske tržnice, za što je izrađen glavni projekt, izgradnje sportskog rekreacijskog centra Zgona, te izgradnje glavnog gradskog pročistača otpadnih voda. Sve nazočne pozdravila je zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Borjana Krišto.

Čestitavši Dan općine svim Livanjkama i Livnjacima u svom obraćanju, Krišto je istaknula: “Sve što smo čuli od našeg načelnika sigurno je rezultat predanoga rada, kako našeg načelnika tako i njegovih suradnika. Svakako je to rezultat i potpore viših razina vlasti, o čemu svjedoči i nazočnost mnogih dužnosnika danas u Livnu sa svih razina vlasti”, kazala je Krišto istaknuvši kako je to ohrabrenje izvršnoj vlasti da u budućnosti pravi još snažnije korake kada su u pitanju ta općina i grad.

“Da bi naša izvršna vlast pravila razvojne korake još i brže, potrebno je napraviti sve da BiH može biti stabilna i pravno uređena. To je odgovornost svih, od lokalne pa do najviših razina vlasti. Svi smo zagovarači ulaska BiH u EU kada će se BiH urediti po načelima ravnopravnosti”, zaključila je u svom obraćanju Borjana Krišto. Svečana sjednica OV Livno u povodu 1124 godine od prvog pisanog spomena Livna bila je prigoda za uručenje Povelje počasnog građanina Livna.

Značajni gosti

Naime, Općinsko vijeće je u srpnju jednoglasno donijelo odluku o proglašenju počasnim građaninom bivšeg ministra kulture RH Bože Biškupića, a na prijedlog Franjevačkoga muzeja, galerije Gorica i samostana Gorica, zbog Biškupićeva iznimnog doprinosa razvitku kulture Livna.

Povelju su mu uručili predsjednik Općinskog vijeća Livna Sead Hadžijahić i načelnik općine Livno Luka Čelan. Bivši ministar kulture izrazio je svoje veliko zadovoljstvo zbog proglašenja počasnim građaninom te u obraćanju podsjetio na dugu i bogatu povijest Livna, istaknuvši njegov veliki značaj na kulturnom polju u cijeloj BiH. Program proslave Dana općine Livno nastavljen je otvaranjem mosta na rijeci Bistrici u samom središtu te obilaskom nove zgrade srednje škole te izgrađene ulice radnog naziva “četiri”.

Proslavu 1124 godine od prvog pisanoga spomena Livna i livanjskog kraja uveličali su brojni gosti, među kojima su bili zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH Bariša Čolak, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Mate Franjičević, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Igor Planinić, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH Ljilja Zovko, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, zastupnici u parlamentarnim domovima, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, branitelji, predstavnici županijske vlasti te brojni gospodarstvenici, zdravstveni, kulturni i sportski djelatnici. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?