GLASGOW

Plenković: Milanovićeve uvrede su brutalne i primitivne. Neka se skulira do 9. studenog

andrej plenković
Sanjin Strukic/PIXSELL
02.11.2021.
u 20:22

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s klimatske konferencije iz Glasgowa poručio je da će Hrvatska smanjiti emisije CO2 iako su trenutno u Europi samo Švedska, Rumunjska i Malta ispred nas. Također je potvrdio da je cilj da se do 2033. zatvori termoelektrana Plomin.

- Poruka koju smo danas poslali tiče se prije svega napuštanja ugljena. Odluka je da to bude 2033. godina - kazao je Plenković, potvrdivši da cilj da se do tada zatvori i termoelektrana Plomin.

Podsjetio je da je Hrvatska bogata šumama, vodama, ima niz prirodnih resursa i vrlo raznolik ekosustav, te dodao da gospodarstvo treba učiniti takvim da taj ekosustav čini održivim. Istaknuo je da je pitanje klimatskih promjena, pitanje održivosti funkcioniranja svijeta u 21. stoljeću. Na pitanje o ovisnosti EU o plinu, odgovorio je da su svjesni toga te da je plin tranzicijska energija. - Naša energetska strategija ide prema tome da imamo što više obnovljivih oblika energije - istaknuo je.

Rekao je i da bi se korištenje nuklearne energije moglo porasti jer će trebati nadomjestiti smanjenje korištenja fosilnih goriva.

- Što se tiče nuklearne energije, ona je nešto što najmanje utječe na CO2. NE Krško je pored nas već skoro 50 godina i njezin vijek je produžen do 2043. Mi ćemo sudjelovati u procesu njezinog proširenja, ukoliko procesi u Sloveniji budu išli u tom smjeru. Ne bih rekao da je proces preskup, to su dugoročne investicije. Ako je ideja da napuštamo fosilna goriva, mi odnekud moramo nadomjestiti energiju - rekao je Plenković Odgovarajući na pitanje o velikim gubicima u vodoopskrbom sustavu, rekao je da je to dugogodišnji problem. - Radi se na tome da se smanje ti gubici. Mi tek sada dolazimo na onu razinu uređenosti gradova i širih aglomeracija kakvu dosad nismo vidjeli a sve s ciljem da se ti gubici smanje - rekao je Plenković. 'Milanovićevo vrijeđanje je na najnižoj razini' Upitan o uvredama koje je njemu i ministru Mariju Banožiću uputio predsjednik Zoran Milanović, rekao je: - Prvo, to u Glasgowu nikoga ne zanima. Ova tema zbog koje smo danas tu je životna. Mi se bavimo tom temom. Temu kojom se vi bavite, ostavit ćemo za Zagreb i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Da vidimo što to točno ne štima.

- To kontinuirano stavljanje konteksta protuzakonitog, politizacija vojske, ovako primitivno i brutalno vrijeđanje sugovornika na najnižoj razini... Ja bih sad mogao svu tiradu najvulgarnijih uvreda uputiti prema Milanovića, ali neću s obzirom da se Vlada i inače bavi važnijim temama, nego nekim kome je dosadno - kazao je osvrćući se na posljednju Milanovićevu izjavu u kojoj je Plenkovića nazvao "državnim udavom", a ministra Banožića "opuškom". Plenković je posebno istaknuo tri stvari: - HDZ i Vlada poštuju vojsku i neće dopustiti njenu politizaciju. Ulažemo u vojsku i činit ćemo to i dalje. Svakim njegovim napadom, Banožić je još čvršći. Poručio je Milanoviću "neka se skulira do 9. studenoga", kada će na zajedničkom sastanku razgovarati o svemu. Upitan hoće li admiral Robert Hranj ostati na svojoj poziciji načelnika Glavnog stožera OSRH, Plenković je kazao: - Ministar Banožić daje izjave u svoje ime, međutim, ono što moramo raščistiti je što je problem u njihovoj komunikaciji. Vidjet ćemo kako možemo surađivati u budućnosit, ovo sada nije dobro.
 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije