Čović - Plenković

Prava i jednakost konstitutivnih naroda neupitni, rasvijetliti događaje oko izbora u Mostaru

18.01.2021.
u 19:50

Plenković je iskazao je apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović danas je u Zagrebu održao radni sastanak s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Dužnosnici su tom prilikom razgovarali o poticajima razvoju Bosne i Hercegovine, njezinom europskom putu, kao i zaštiti Hrvata u BiH. Također, govorili su o nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru i zabrinjavajućim događajima o kojima je dr. Čović izvijestio europske dužnosnike u pismu upućenom 18. siječnja, priopćeno je iz HDZ-a BiH. 

Dr. Čović istaknuo je zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima i suradnjom s dužnosnicima Republike Hrvatske, naglašavajući cijenjenje za ustrajnu pozornost unutarnjim izazovima u Bosni i Hercegovini i aktualizaciju njezinog euro-atlantskog puta. Kazao je kako svakim danom sve jača suradnja pomaže u osnaživanju europske perspektive BiH, istodobno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Također, dr. Čović je kazao kako je, usprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo do dubokog kompromitiranja lokalnih izbora u Gradu Mostaru. Iako je, kako je naglasio, HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat te potvrdio snažnu potporu biračkog tijela, iskazao je nezadovoljstvo narušavanjem integriteta ovih izbora i informirao o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu poduzeti.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković iskazao je apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini te kazao kako će vlasti Republike Hrvatske pod njegovim vodstvom nastaviti na unaprjeđenju suradnje s legitimnim hrvatskim dužnosnicima kako bi se dodatno ojačala europska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda više ne bi dovodili u pitanje.

Ujedno, iskazao je i zabrinutost događajima vezanima za lokalne izbore u Mostaru, govoreći kako nijedan izborni proces, a osobito ne onaj na kojega se čekalo 12 godina, ne smije izgubiti svoj integritet, pozdravljajući pravno djelovanje hrvatskih dužnosnika u cilju rasvjetljavanja navedenih događaja.

Na koncu, dužnosnici su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, kazavši kako će se putem iste u predstojećem razdoblju nastaviti raditi na unaprjeđenju bh. kao suvremenog europskog društva koje može odgovoriti na potrebe svojih žitelja te u kojemu će prava i jednakost konstitutivnih naroda biti apsolutno neupitni, priopćeno je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?