neobičan hobi

Po cijeloj BiH putuju 60-godišnjim fićom i bilježe zanimljive priče

26.02.2022.
u 19:00

Emir Nišić i Mirzet Halilović iz Živinica zahvaljujući fići iz 1961., vjerojatno najstarijem u regiji, snimaju reportaže

Emir Nišić i Mirzet Halilović iz Živinica imaju neobičan hobi.

Avanturistički duh

U starom fići proizvedenom sada već davne 1961. obilaze destinacije u BiH te svoje avanture opisuju u videouracima i na blogovima koje objavljuju na internetu, piše Večernji list BiH.

Inače, ovaj jedinstveni oldtimer pripada Haliloviću čiji je nadimak Valter i radi se o poznatom maratoncu koji već dugo godina uspješno sudjeluje na brojnim maratonima u zemlji i inozemstvu. Nišić kaže kako ih je spojila ljubav prema oldtimerima, a za fiću kojim obilaze zemlju kaže da je poseban i vjerojatno najstariji u BiH. - Ovaj je fićo među prvima proizvedenim u kragujevačkoj Zastavi po Fiatovoj licenciji, a tomu svjedoči i to što mu se vrata otvaraju na suprotnu stranu. U svakom slučaju, provjerili smo i radi se o najstarijem registriranom fići u nas, a možda i na Balkanu, jer družeći se na susretima oldtimera, nismo naišli na starijeg - kaže Nišić dodajući kako su on i Halilović već dugo godina posjećivali susrete vlasnika oldtimera u zemlji i inozemstvu, a na ta putovanja fićo se najčešće transportirao labudicom. - Automobil je već sudjelovao u snimanju brojnih spotova i reklama, a potom sam došao na ideju, budući da smo obojica avanturističkog duha, da fićom pohodimo poznata mjesta u našoj zemlji. Bilo je bojazni hoće li izdržati, kvariti se, ali smo se odlučili iskušati ga i tako se sve rodilo - kaže Nišić. U početku su išli na kraće relacije i bilo je kvarova budući da se auto vrlo malo vozio. Kad su ga doveli u red, kaže, uslijedila su i dulja putovanja te posjeti prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima u BiH. Fićo je postao zaštitni znak njihovih putopisnih reportaža, a ovaj "mališan" budi nostalgiju i emocije gdje god se pojavi. - Bilo je tu i zanimljivih situacija pa smo jednom prilikom, svladavajući neki uspon, bili prisiljeni stati jer je auto izgubio snagu. Skrenuli smo u jedno dvorište i izišla je žena koju smo zamolili da nam nakvasi krpu kako bismo je omotali oko crpke za gorivo. Jednostavno, kada vozite fiću, uvijek su svi spremni pomoći vam - kaže Nišić. Dodaje kako su atrakcija gdje god se pojave, a ljudi imaju neodoljivu želju fotografirati se s njihovim oldtimerom. Kaže kako su njihove priče prepoznate te iznimno čitane i gledane na internetu, a u ovoj godini imaju ambiciozne planove. S fićom žele posjetiti selo Lukomir na Bjelašnici i područje Žepe, kao i kuću Branka Ćopića u selu Hašani pokraj Bosanske Krupe.

Pravi ispit

- Bit će to pravi ispit za našeg "mališana" pa ga moramo dobro pripremiti za putovanje. Nadamo se lijepim susretima, druženjima i pričama - kaže Nišić na kraju našega razgovora. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?