Raspravljat će se o novom izborniku koji će naslijediti Markovića

Po predispozicijama, rukomet u BiH može biti najuspješniji sport

aqfaf
15.10.2015.
u 06:15

Ima li rukometna organizacija snage izdići se iznad desetljetnog tavorenja i krenuti novim putem, pitanje je svih pitanja uoči početka kvalifikacija za SP 2017. godine u studenom. Može li se rukomet, poput nogometa prije koju godinu, a o košarci da i ne pričamo, izdići iznad sitnih interesa i sredina te biti ono što mu predispozicije jamče - za koju godinu sport broj jedan u BiH.

Novi saziv IO

Mora se primijetiti da se novi saziv Rukometnog saveza BiH u proteklih nešto više od mjesec dana nije pretrgao od posla. Javnosti je poznato da su Tuzlu odredili kao bazu za utakmice rukometne reprezentacije, a ostalo je, izgleda, na čekanju. Podsjećamo, nakon čak sedam i pol godina(?!) na Vlašiću je početkom rujna održana skupština Rukometnog saveza BiH kojoj su nazočila 103 od 105 izaslanika. Najveća novina bio je izbor Enida Tahirovića, bivšeg reprezentativca, za predsjednika RS BiH u čijem su još vrhu dvojica potpredsjednika Nevenko Herceg, aktualni premijer HN županije, i Zdravko Miličević, predsjednik RS Republike Srpske. Sastav Izvršnog odbora RS BiH pretrpio je djelomične promjene. Uz Nevenka Hercega uime RS HB, članovi IO i dalje su ostali Ivan Ševo iz Ljubuškog, Petar Skočibušić iz Tomislavgrada i Slobodan Zadro iz Mostara. Iz Rukometnog saveza Republike Srpske također je ostao raniji saziv, uz potpredsjednika Miličevića, članovi IO RS BiH su Ranko Gligorić iz Banje Luke, Aleksandar Miljuš iz Prijedora i Dragan Kojić, dopredsjednik RS Republike Srpske. Do promjena je došlo jedino u kvoti koju daje bošnjačka komponenta, uz Enida Tahirovića, u novi saziv Izvršnog odbora izabrani su Adnan Šteta iz Sarajeva, Edvin Beganović iz Cazina i Tajma Kapić iz Mostara. Simptomatično je podsjetiti da klubovi iz Tuzlanske županije, koji su pokrenuli i tražili promjene proljetos na sastanku Živinicama, nisu dobili svog predstavnika u Izvršnom odboru?!

Bez ženske vrste 8 godina

Izvršni odbor RS BiH bi na sastanku zakazanom za četvrtak, 16. listopada, trebao, uz ostalo, raspravljati o izborniku muške reprezentacije, ženska ne postoji već osam godina. Navodno, ugovor sadašnjem izborniku Draganu Markoviću istječe 30. listopada, a prva kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2017. već je 4. studenog. Dakle, zapalo se u “cajtnot”, što znači da je i novi IO RS BiH loše počeo. Koristeći tromost Rukometnog saveza, blagoglagoljivi, a u cjelini neuspješni izbornik Marković, od posljednjih 13 utakmica s reprezentacijom je izgubio 11, već je odredio popis od čak 28 igrača na koje računa u kvalifikacijama. Upravo je jedna od prvih stvari, uz uspostavljanje ženskih vrsta, koje je Izvršni odbor trebao uraditi, bila raščistiti s dosadašnjim izbornikom koji je već odavno potrošio sve kredite, pa čak i onaj slučajni, odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Vrijeme je pokazalo da je to bio baš plod slučaja, a ne sustavnog rada, protivnici u baražu - Islanđani su nas podcijenili, a Nikola Prce odigrao je utakmice života. Dovođenje izbornika koji, prije svega, dobro poznaje prilike u domaćem rukometu, a iza sebe ima rezultate u vođenju klubova ili reprezentacija, bio bi jedan od znakova da se nešto mijenja. Ovako kako se krenulo, sve ostaje isto, odnosno neće biti isto jer nakon godina tonjenja, slijedi potop.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije