Kraj manipulacija

Po Ustavu FBiH, neće biti vlasti bez izmjene Izbornog zakona BiH

19.08.2017.
u 09:00

“Broj izaslanika za Dom naroda koji se biraju u svakoj županiji razmjeran je broju stanovnika županije, s tim što se broj, struktura i način izbora izaslanika utvrđuju zakonom. Broj, struktura i način biranja izaslanika dodatno su detaljnije utvrđeni u poglavlju 10, potpoglavlje B, i članku 20.16 A Izbornog zakona BiH kojim se operacionaliziraju sva načela utvrđena u Ustavu FBiH”. Ako su kojim slučajem alkemičari političkog Sarajeva uspjeli uvjeriti dio javnosti kako će se izbori 2018. godine moći održati, a onda i bez problema provesti rezultati, onda preko ove zapreke, a ona se zove Ustav FBiH, te upravo izbrisane odredbe Izbornog zakona BiH neće moći prijeći. Na stranicama Ustavnoga suda BiH, naime, pojavila su se i izdvojena te protivna mišljenja odluci oko apelacije koja je svojedobno pozitivno završila za Božu Ljubića, nekadašnjeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH. I upravo je u izdvojenom mišljenju predsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman iznio neke od ključnih tvrdnji kojima se koriste njegovi dojučerašnji stranački kolege iz Stranke demokratske akcije.

Izdvojena mišljenja

Najupadljivije je to da se uporno brani odredba da se iz svake županije bira po jedan predstavnik pojedinog naroda, čime se potpuno gubi smisao proporcionalnoga izbora i legitimne zastupljenosti pojedinih naroda...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije