DRAMATIČNO DJETINJSTVO

Pobjednica Voicea Ruža biološku majku nikad nije vidjela

23.04.2016., Zagreb - Ruza Janjis pobjednica je ovogodisnjeg The Voice-a najljepsi glas Hrvatske. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
28.04.2016.
u 07:00

U Odžaku, u Bosni i Hercegovini, svi su ponosni na pobjedu njihove Ruže Janjiš (28) u The Voiceu. Za njezinu životnu priču kažu da je poput filmske melodrame.

- Moj brat Marko i ja 1984. vratili smo se iz Švicarske u Odžak. On je u kući koju je sagradio otvorio restoran koji je jako dobro poslovao i sve bi bilo lijepo da on i supruga nisu izgubili sina, govori Ružin stric Ivo. - Supruga Ruža je kopnjela od tuge zbog toga, a i Marko je bio silno nesretan - nastavlja Ivo. Posvajanje, kaže, nije dolazilo u obzir jer su tad već imali više od 45 godina, pa se Marko s Ružom dogovorio kako riješiti problem.

Teško djetinjstvo

- U njegovu restoranu bila je zaposlena mlada konobarica iz unutrašnjosti Bosne. Marko se dogovorio da mu rodi dijete koje će odgajati on i supruga. Kad se rodila djevojčica, nazvali su je po Markovoj ženi Ruži koja je bila sretna što je napokon dobila dugo željeno dijete - otkriva stric pobjednice Voicea. - Kako su uvijek željeli imati dvoje djece - nastavlja Ivo - Marko i Ruža na isti su način od druge konobarice nakon godinu dana dobili sina - kaže brat Ivo. Njega su nazvali Marko. - Znam da je ta konobarica kasnije otišla živjeti u Švicarsku. Ondje je poginula u prometnoj nesreći. Koliko znamo, Ružina biološka majka još je živa, a iz Odžaka se odselila nedugo nakon što ju je rodila - prisjeća se Janjiš. Obitelj je od te 1988. pa do i992., kad je u Bosni izbio rat, sretno živjela. Marko se, osim što je vodio restoran, bavio trgovinom namještaja i kućanskih uređaja. Imao je dobre poslovne veze te je obitelj iz Odžaka kamionom slovenskog proizvođača namještaja evakuirao u Sloveniju, a zatim su otišli živjeti u svoju vikendicu kraj Crikvenice. - Doista su lijepo živjeli sve dok Ruža nije umrla, a djeca su imala 11 i 12 godina. Tad je brigu za njih, uz Marka, preuzela naša majka - govori stric Ivo. Dodaje kako je nakon bakine smrti Marko ponudio Ruži da je upozna s biološkom majkom, ali je ona to odbila jer pokojnu Ružu smatra jedinom majkom. - Svi smo u Odžaku znali za tajnu Janjiševih, ali s njima nismo razgovarali o tome. Divili smo se njihovoj ljubavi kojom su riješili svoj problem - kaže susjed.

Nakon što im je 2000. majka preminula od raka, o Ruži i Marku brinuo se otac. Brat pobjednice Voicea kaže kako je otac bio požrtvovan i brižan, a sestri i njemu ništa nije nedostajalo. - Djetinjstvo nam je bilo ispunjeno veseljem i igranjem u prirodi te putovanjima - rekao je Marko Janjiš (27). Ružin i njegov otac umro je od infarkta prije 4 godine, a brigu o njima preuzela je baka. I ona je bila samohrana majka nakon što joj je muž umro u II. svjetskom ratu. Ostala je sama sa sinom kojem su tada bile samo dvije godine. Marko i Ruža su se tijekom rata iz Odžaka u rodnoj Bosni preselili u Sloveniju. Kad su djeca krenula u školu, obitelj je otišla u Klenovicu, gdje je otac sagradio kuću. Marko, koji se bavi građevinom, i nevjenčana supruga i danas žive ondje. Prvih nekoliko razreda škole brat i sestra pohađali su u Novom Vinodolskom, a onda se vratili u Bosnu.

Potpora do kraja

Ruža je kasnije u Osijeku završila 3 godine Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. Od studija je odustala zbog ljubavi prema glazbi. - Bio sam uvjeren u sestrinu pobjedu, ali sam se u finalu dvoumio jer je konkurencija bila jaka - kaže Marko. Godinu dana mlađi brat Ruže, pobjednice drugog The Voicea, s njom je išao na audiciju i obećao biti s njom do kraja. - Kad god sam s njom, ona pjeva. Počela je kao mala u crkvenom zboru, svirala je gitaru i bila u folkloru, poslije je išla na školska natjecanja, a sad je solo pjevačica te ima svoj bend i duo - rekao je on. Pobjedu je, iako umorna, slavila u hotelu s rodbinom koja je iz Bosne donijela pečenku i domaću rakiju. Ruža, koja je u vezi s dečkom iz Graza, poslije pobjede želi snimiti album. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije