Poslovno druženje

Poboljšati okruženje poslovanja i poticati daljnja ulaganja u BiH

VSI
24.02.2016.
u 17:47

U Sarajevu je održan korporativni susret članova Vijeća stranih investitora BiH i premijera Federacije BiH, Fadila Novalića. Na temelju potpisanog Memoranduma o razumjevanju između Vlade Federacije BiH i Vijeća stranih investitora BiH iz 2011. godine, politički akteri u Federaciji BiH odavno su se obvezali na provođenje reformskih procesa u oblastima koje su ključne za poboljšanje poslovnog i investicijskog okruženja u zemlji. 

Usvajanje službene Reformske agende kao preduvjet socio-ekonomskog razvoja zemlje i ulaska BiH u obitelj EU imao je pozitivan odjek u poslovnoj zajednici, što je današnji susret i potvrdio. Članice Vijeća stranih investitora u BiH, žele vidjeti napredak u tom smjeru, te pružiti svu stručnu i tehničku pomoć vlastima u realizaciji ciljeva agende i reformskih aktivnosti. Zbog toga je važno da procesi donošenja odluka i usvajanje odgovarajuće legislative bude još učinkovitiji i transparentniji. 

U prisustvu mnogobrojnih visokorangiranih gostiju iz gospodarskog, diplomatskog, političkog i javnog života BiH, predsjednik Vijeća stranih investitora BiH i generalni direktor Heidelberg Cement Group za BiH, Branimir Muidža, predstavio je ovom prilikom najznačajnije rezultate istraživanja koje je Vijeće stranih investitora BiH u prošloj godini provelo među svojim članicama. 

“Već 10 godina Vijeće stranih investitora djeluje kao jedinstveni glas najznačajnijih stranih investitora prisutnih u BiH. Namjera nam je bila da kroz istraživanje FIC Barometar pokažemo stavove naspram ambijenta poslovanja u BiH kako bismo mogli više doprinijeti razvoju BiH ekonomije ukoliko se uklone prepreke s kojima se investitori suočavaju, te da pružimo podršku svim donositeljima odluka prilikom kreiranja i provođenja reformi koje će poboljšati položaj investitora, ali i privući nova ulaganja s ciljem poboljšanja okruženja poslovanja i poticanja daljnjih ulaganja“, kazao je Muidža.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, u svom obraćanju zahvalio se Vijeću stranih investitora na podršci koju su pružili Vladi Federacije u zagovaranju za Reformsku agendu prepoznavši njen značaj za otklanjanje barijera iz poslovnog okruženja. 

“Kao čovjek iz gospodarstva, svjestan sam da se svakodnevno susrećete s različitim barijerama, te samim tim puno bolje možete evidentirati probleme. Vaša iskustva, sugestije i preporuke uveliko pomažu Vladi da, u okvirima svojih ovlasti, Federaciju BiH učini mjestom jednostavnijeg i unosnog poslovanja, te prostorom poželjnim za investiranja. Vlada Federacije je reformska i izabrala put koji vodi boljem ekonomskom životu, većoj zaposlenosti, vladavini prava i efikasnijoj javnoj upravi u BiH. Od tog puta nećemo odustati“, istaknuo je premijer Novalić.   

Uvaženim zvanicama obratio se i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko koji je izrazio punu podršku stvaranju boljeg investiciojskog okruženja i naglasio kako je sada pravo vrijeme za investicije u BiH. 

Veleposlanik Njemačke u BiH Christian Hellbach, u svom obraćanju naglasio je koliko cijeni ulogu VSI, koje pruža podršku reformskom procesu i istupa kao glas poduzeća koja su također važan dio civilnog društva. Pozdravio je prošlotjednu predaju zahtjev za članstvo BiH u EU, ali je i naglasio da predajom aplikacije nismo stigli do cilja. Uspjeh procesa približavanja EU ovisi u mnogome od daljnjih koraka, a osobito od napretka reformi, priopćeno je iz Vijeća stranih investora. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?