Mostar

Federalna vlada donijela Uredbu o poticanju zapošljavanja

vlada
03.12.2015.
u 11:45

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici, koja je bila u Mostaru, donijela je niz odluka

Vlada FBiH utvrdila nacrt zakona o izmjena i dopunama Zakona o arhivskoj građi


Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskoj građi FBiH, koji je danas utvrdila Vlada Federacije BiH, uređuje pitanje prava na žalbu na rješenja koja u vršenju svojih ovlasti donosi Arhiv FBiH. Iako je aktualnim Zakonom propisana obveza Arhiva da donosi rješenja, ni jednom daljom odredbom nije uređeno pitanje drugostupanjskog rješavanja, priopćeno je iz federalne Vlade. Istodobno, Zakon o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave propisuje da je Arhiv FBiH samostalna upravna organizacija koja obavlja stručne i druge poslove iz nadležnosti FBiH u oblasti arhive te je očigledno da ova institucija nema drugostupanjskog organa u ovoj oblasti.Nacrt izmjena i dopuna ovog zakona predviđa i povećanje iznosa postojećih novčanih kazni.
 

Vlada FBiH donijela Uredbu o dodjeli i oduzimanju činova policijskim službenicima FBiH

Federalna vlada donijela je Uredbu o dodjeljivanju i oduzimanju činova policijskim službenicima FBiH jer dosadašnja nije u cijelosti i na jasan način regulirala pojam čina i svrhu njegovog postojanja. To je u praksi predstavljalo poteškoće u provođenju pojedinih odredbi Zakona o policijskim službenicima FBiH i na osnovu njega donesenih podzakonskih propisa. Poteškoća se, prije svega, odnosila na propis o unapređenju u viši čin. Danas donesena Uredba propisuje postupak dodjeljivanja i oduzimanja činova policijskim službenicima zaposlenim u Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova - Federalnoj upravi policije, kao i radna mjesta policijskih službenika koja su u skladu s njihovim činom te ona koja će biti popunjena u čin mlađeg inspektora putem zapošljavanja novih policijskih službenika, kao i radna mjesta koja će biti popunjena putem unaprjeđenja policijskih službenika s nižim činom, priopćeno je iz Vlade FBiH. Kako je propisano, čin dodijeljen policijskom službeniku zaštićen je i ne može biti oduzet, osim u slučajevima prestanka radnog odnosa ili okončanja mandata direktora Uprave policije i zamjenika direktora Uprave policije, a rješenje o oduzimanju čina donosi direktor Uprave policije. 
 

Federalna vlada o tekućim transferima županijama

Vlada FBiH u četvrtak je donijela više odluka o odobravanju korištenja sredstava kao financijsku pomoć županijama s pozicije "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima“ utvrđenih Proračunom FBiH za 2015. godinu, ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. Ovim odlukama je po 5.000.000 maraka odobreno za Posavsku i Bosansko-podrinjsku županiju, po dva milijuna maraka za Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku, te po milijun maraka za Srednjobosansku i Hercegovačko-neretvansku županiju. Doznaka ovih sredstava bit će vršena u dvije tranše, i to 50 posto od ukupnog iznosa stupanjem na snagu odluke, a ostalih 50 posto do 31. prosinca ove godine.
 

Federalna vlada donijela Uredbu o poticanju zapošljavanja

Vlada Federacije BiH je donijela Uredbu o poticanju zapošljavanja koja uređuje uvjete za korištenje i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale, te dugotrajno nezaposlenih osoba. Ova uredba dio je Reformske agende u okviru tržišta rada, odnosno poticanja zapošljavanja. Federalnim proračunom za 2016. godinu na ime poticaja zapošljavanju je planirano 50 milijuna maraka, a u 2015. godini je riječ o 20 milijuna maraka. Sredstva za subvencije osigurana su u Proračuna FBiH za 2015. godinu na poziciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, a bit će realizirana putem Federalnog zavoda za zapošljavanje i županijskih službi. Kako je precizirano Uredbom, nezaposlena je osoba u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva koja se u evidenciji vodi kao nezaposlena duže od trideset dana i koja, bez obzira na period, nema ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koje se obrazovala, odnosno ostvarenog po toj osnovi kod domaćeg ili inozemnog nositelja obveznog mirovinskog osiguranja. Osobom koja se sama zapošljava podrazumijeva se ona u životnoj dobi od 18 ili više godina, koju nadležni organ za zapošljavanje vodi kao nezaposlenu neprekidno duže od 30 dana i koja koristi subvenciju kako bi radila sama za sebe. Samozapošljavanje se odnosi na zapošljavanje nezaposlene osobe koja obavlja registriranu djelatnost u svoje ime i za svoj račun. Subvencija je oblik financijske pomoći iz Proračuna FBiH koja se daje poslodavcu u privatnom sektoru na ime refundiranja obaveza po osnovu doprinosa, plaće i poreza na dohodak novouposlenih ili osoba koje se same zapošljavaju na ime refundiranja obaveza po osnovu doprinosa, plaće i poreza na dohodak.

Poslodavac je fizička ili pravna osoba iz privatnog sektora koja može koristiti sufinanciranje pri zapošljavanju u smislu ove uredbe, a koji zapošljava nezaposlenu osobu. Subvencija je oblik financijske pomoći koja se daje poslodavcu u privatnom sektoru iz Proračuna FBiH na ime refundiranja obaveza po osnovu obaveznih doprinosa iz plaća i sufinanciranje plaća novouposlenih osoba. Riječ je o doprinosima za mirovinsko-invalidsko, za zdravstveno osiguranje i za osiguranje u slučaju nezaposlenosti. Ukoliko novom zaposleniku isplaćuje plaću u iznosu većem od najniže u FBiH, poslodavac je dužan obračunavati i uplaćivati razliku iznosa doprinosa u odnosu na subvencionirani iznos. U slučaju raskida ugovora o radu sa sufinanciranom osobom, tijekom razdoblja za koji se osigurava subvencija, poslodavac je dužan u roku od tri dana o tome obavijestiti Federalni zavod ili županijsku službu za zapošljavanje. U tom slučaju može, u roku od 15 dana, zaključiti ugovor o radu na preostali period ugovorne obaveze s drugom (zamjenskom) nezaposlenom osobom koja ispunjava uvjete. Poslodavac koji zaposli nezaposlenu osobu, neovisno o stupnju stručne spreme na razdoblje od 12 mjeseci, ima pravo na refundiranje troškova u iznosu koji odgovara ukupnom iznosu obveznih doprinosa na najnižu neto plaću u Federaciji i iznosu za sufinanciranje neto plaće u visini od 100 posto najniže plaće s pripadajućim obavezama u Federaciji, s uračunatim porezom na dohodak. Osoba koja se sama zapošljava, neovisno o stupnju stručne spreme, na period od 12 mjeseci, ima pravo na refundiranje troškova u iznosu koji odgovara ukupnom iznosu obaveznih doprinosa na najnižu neto plaću u FBiH i iznosu za sufinanciranje neto plaće u visini od 100 posto najniže neto plaće u FBiH, sa uračunatim porezom na dohodak. Za zaposlenike kojima se isplaćuje najniža plaća u rudnicima ugljena, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kao i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih zanata, iznos za sufinanciranje obaveznih doprinosa refundira se u zakonom propisanom iznosu. Poslodavac koji koristi sredstva poticaja propisana Uredbom, ne može za istu osobu koristiti mjere aktivne politike u zapošljavanju koje se provode prema posebnom propisu, niti po toj osnovi ostvariti druga prava. Radni odnos zaposlenika koji se zapošljavaju uz subvencioniranje traje koliko i razdoblje za koji je osigurana subvencija i još najmanje isti period nakon isteka tog roka. Postupak za dodjelu subvencije pokreće se na osnovu javnog poziva koji objavljuje Zavod za zapošljavanje na svojoj web stranici i u najmanje dva dnevna lista dostupna na cijelom području FBiH.

Sporazum Vlade i Sindikata državnih službenika i namještenika


Zaključeno je da će konačna osnovica za obračun plaća u 2015. godini ostati u visini od 315 KM, dok će Vlada Federacije BiH donijeti Uredbu o naknadama koje pripadaju nositeljima izvršnih funkcija, njihovim savjetnicima, državnim službenicima i namještenicima u organima vlasti u Federaciji BiH koje nemaju karakter plaća, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. Vlada će donijeti i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o pravilima disciplinskog postupka za disciplinsku odgovornost državnih službenika u organima državne službe u FBiH, kao i druge uredbe koje su usuglašene sa Sindikatom. Također, Vlada će donijeti odluku kojom će biti uveden moratorij na zapošljavanje na osnovu ugovora o djelu.

Odluku o radnom vremenu u federalnim organima državne službe

Na inicijativu Porezne uprave Federacije BiH, Vlada FBiH je dopunila Odluku o radnom vremenu u federalnim organima državne službe, donesenu 2006. godine, priopćili su iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. Prema dopunjenoj odluci, rukovoditelj organa državne službe može izuzetno i ako to zahtijevaju potrebe službe i specifičnost djelokruga rada, donijeti i drugačiju odluku o početku i rasporedu radnog vremena, koje inače počinje u 8 sati ujutro i traje osam sati. Na ovaj način je Poreznoj upravi FBiH omogućeno da inspekcijske kontrole obavlja i poslije isteka radnog vremena, odnosno nakon 16 sati.

Nadzor nad ispunjavanjem uvjeta za vrijeme korištenja subvencija, mjesečno će obavljati Porezna uprava i o tome informirati Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Zavod za zapošljavanje će putem Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, dostavljati Vladi FBiH kvartalni izvještaj o napretku u implementaciji, korištenju subvencija i dostignutim ciljevima. Upravni nadzor nad primjenom uredbe vrši Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, a inspekcijski Porezna uprava i Federalna uprava za inspekcijske poslove. Uredba stupa na snagu danom donošenja, a bit će objavljena u Službenim novinama FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije