sarajevo

Počela sjednica Vlade Federacije BiH

vlada fbih
09.09.2016.
u 10:43

Vlada Federacije BiH će na današnjoj sjednici, koja je počela u Sarajevu, razmatrati Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, čiji je tekst baziran na Strategiji reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH, koju je usvojio Parlament Federacije BiH.

Ciljevi reforme u ovoj oblasti u FBiH su ublažavanje efekta starenja na mirovinski sustav, smanjenje preranog prestanka radnog vijeka, pravedniji izračun mirovina prema plaćenom doprinosu, pravedan odbitak za prijevremenu mirovinu i stimuliranje ostanka u sferi rada, smanjenje prekomjernih izdataka za invalidske i obiteljske mirovine, pojačanje aktivnosti radno sposobnih, poboljšanje naplate doprinosa, te sprečavanje i ublažavanje pada adekvatnosti mirovina u FBiH.

Kako je planirano, Federalna vlada će se izjasniti o informaciji o potrebi reforme procesa registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH s ciljem uspostavljanja jednošalterskog sustava poslovanja i omogućavanja elektronske registracije.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta kandidiralo je dvije točke: informaciju o provođenju Akta o malim i srednjim poduzećima i Akcijski plan realizacije projekta “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH” za razdoblje 2016.-2018. godina.

Federalna vlada će se izjasniti o više predloženih rješenja kojima, na zahtjev JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, kao korisnika izvlaštenja, dozvoljava ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine. Riječ je o nekretninama koje je već, svojim rješenjima, potpuno izvlastila Služba geodetskih i imovinsko-pravnih poslova Općine Čapljina  u cilju omogućavanja izgradnje autoceste na trasi Koridora Vc, dionica Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Zvirovići.

Vlada FBiH će razmotriti i Prijedlog Odluke o kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2016. godinu na poziciji “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - kantoni i općine”, u iznosu od 16.000.000 KM, za sufinanciranje projekata i financijsku pomoć.

Članovi Vlade bit će upoznati i s Početnim izvješćem Projekta “Uspostava i/ili jačanje kapaciteta institucije/a za kontrolu propisa i uspostava sustava redukcije administrativnih prepreka”. 

Također, bit će razmatrani izvještaj o poslovanju Fondacije za održivi razvoj (OdRaz), te revizorski i financijski izvještaji za za 2015. godinu, kao i informacija o prednostima i nedostacima implementacije razvojnih projekata u FBiH putem OdRaza u odnosu na federalna ministarstva, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?