Središnje izborno povjerenstvo

Počeo proces ovjere prijava za ovogodišnje lokalne izbore

izbori
26.05.2016.
u 13:18

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici počelo proces ovjere političkih subjekata za sudjelovanje na predstojećim lokalnim izborima u BiH, zakazanim za nedjelju 2. listopada 2016., razmatrajući izvješća o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka, neovisnih kandidata, udruženja građana i grupa građana.

Kako je priopćeno je SIP-a podneseno je ukupno 115 prijava političkih stranaka, a danas su ovjerene 34 koje potpuno ispunjavaju zakonske uvjete za ovjeru. Djelomično su ovjerene prijave za 44 političke stranke, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uvjete. Prijave 19 političkih stranaka su odbijene (nedostaje pečat pravosnažnosti na rješenju o registraciji političke stranke, udruženje građana se prijavilo kao politička stranka i drugo).

Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacijskom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke.

Zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično), ostale političke stranke, kao i one čija je prijava djelomično ovjerena, bit će obaviještene o nedostacima i ostavit će im se rok da otklone nedostatke do ponedjeljka, 30.05.2016. godine, do 16 sati.

Središnjem izbornom povjerenstvu BiH podneseno je ukupno 317 prijava neovisnih kandidata za ovjeru sudjelovanja na lokalnim izborima 2016.

Povjerenstvo je ovjerilo prijave za 271 neovisnog kandidata koje potpuno ispunjavaju zakonske uvjete. Odbijene su prijave sedam neovisnih kandidata jer njihove prijave imaju više nedostataka, dok je za 37 neovisnih kandidata ostavljen rok od dva dana od dana dobivanja obavijesti da otklone nedostatke u prijavi, odnosno do ponedjeljka, 30.05.2016. godine do 16 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?