Istočno Sarajevo

Počeo sastanak: Hoće li pasti dogovor o imenovanjima i proračunu?

07.07.2020.
u 14:14

Sastanak lidera SNSD, HDZ i SDA upravo je počeo u Istočnom Sarajevu. Lideri Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović danas bi konačno trebali dogovoriti sporna imenovanja, te proračun.

Lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer da će parlament BiH usvojiti predloženi proračun, te da ne treba s tim u vezi vršiti nikakav pritisak na parlament.

On je dodao da će SNSD podržati predloženi proračun, ukoliko ne bude nekih dramatičnih zahtjeva za izmjenama.

Govoreći o imenovanjima, lider SNSD-a je rekao da je ova stranka zainteresirana za dva mjesta - Regulatornu agenciju za komunikacije BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH.

"Tamo ima već oko pet, šest mjesta koja popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koja, isto tako, trebaju biti stavljena pred Vijeće ministara", rekao je Dodik jučer novinarima u Banjaluci.

Bakir Izetbegović rekao je jučer da ne treba "lomiti koplja", da treba odrediti kvote koje pripadaju Bošnjacima, Hrvatima, Srbima.

"To je odavno trebalo uraditi, a ne izmišljati probleme i kreirati blokade. Nadam se da će ozračje biti takvo", kazao je Izetbegoivić.

Na pitanje što očekuje jer će ključne teme biti imenovanja, proračun, Mostar, Izetbegović je rekao da ga malo zbunjuju izjave Dragana Čovića, lidera HDZ-a, da bi proračun išao u redovitu proceduru, te da se to dugo razvlačilo.
Također danas bi trebalo biti poznato hoće li SNSD i HDZ podržati kandidata SDA Selmu Cikotića za novog ministra sigurnosti BiH.

Sastanku nazoči i predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić, a trebali bi doći i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić i poslanik u Predstavničkom domu, te visoki funkcioner SDA Halid Genjac.

Također, na sastanku su i zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?