školska 2021/2022.

Počeo upis u BiH: Veliko zanimanje za medicinske škole, najmanji za zanate

ucenici
15.06.2021.
u 20:46

Upis u srednje škole na području Republike Srpske počeo je jučer, dok je u pojednim županijama Federacije BiH počeo 7. i 11. lipnja. U ovoj školskoj 2021/2022. godini u pojedinim područjima, nadležni su odlučili "nagraditi" učenike koji odaberu deficitarna zanimanja. Najveći interes vlada za škole medicinske grupacije.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su kako je planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2021/2022. godinu predviđeno 10.953 mjesta, pišu Nezavisne novine.

Srednjoškolci u RS-u su najveće zanimanje pokazali za medicinsku, ali i tehničku školu. Osim njih, postoje i oni učenici koji tradicionalno biraju gimnaziju jer vjeruju da im je ona odličan izbor za daljnje školovanje.

Na području Federacije BiH je od 11. lipnja počeo upis u srednje škole, a kako je za N1 rekla Naida Hota – Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje SŽ, prvi upisni rok počeo je 11. lipnja i trajat će do 18. lipnja, a učenici imaju mogućnost odabrati tri škole kao svoj favorizirani izbor.

“Sustav ih raspoređuje u skladu sa njihovim i bodovima drugih učenika. Kao i prethodnih godina postoji nekoliko škola u kojima je popunjenost zaista na početku već velika i gdje je konkurencija jaka. Riječ je o nekoliko sarajevskih gimnazija, zatim, škole medicinske grupacije, međutim, optimistični smo jer vidimo da se distribucija događa i u potpuno drugim školama. Mislim da je ovo sustav koji funkcionira već godinama i neće biti problema. Još je rano govoriti o tome koliko je učenika upisalo koju školu, a osim toga oni nikad nisu konačni dok se upis ne privede kraju”, istaknula je Hota – Muminović.

Plan upisa u SŽ je mnogo šire postavljen i on je napravljen na bazi 4.020 učenika.

“Mnogo manje učenika završava deveti razred osnovne škole. Očekujemo da će doći i određeni broj učenika izvan SŽ tako da će svatko pronaći svoje mjesto. Želimo naglasiti da i ove godine dajemo stipendije za deficitarna zanimanja, ali i za treći razred kada će se obavljati i praksa u pojedinim školama. Ova vlada će nastojati stipendirati sve tri godine školovanja učenike koji odaberu zanate. Stipendije će biti tu i za učenike koji osvajaju odlične rezultate na natjecanjima”, dodala je.

U Tuzlanskoj županiji je završen prvi rok upisa u srednje škole koji je trajao od 7. lipnja do 11. lipnja, a ove godine planom upisa je predviđeno 5.200 učenika.

“U ponedjeljak je započeo drugi upisni rok i trajat će do 25. kolovoza. Jako mala zainteresiranost je za gimnaziju i deficitarna zanimanja bez obzira na to što smo na Vladi donijeli popis deficitarnih zanimanja za koja ćemo sa izdvojenih 100.000 KM stipendirati učenike ove godine koji upišu prvi razred jedne od tih škola. I dalje je veliko zanimanje isključivo za upis u medicinsku školu”, naglasio je Elvis Baraković, ministar obrazovanja TŽ.

Shodno tome, vlada TŽ ove godine će stipendirati učenike koji se opredijele za školovanje za električare, stolare-tapetare, bravare, zidare-fasadere-izolatere, keramičare-teracere, krojače, konobare, plinske i vodoinstalatere...

“Svaki učenik koji upiše prvi razred bilo koje škole sa ovog popisa će imati mjesečno 100 KM stipendije. Srednje škole koje su predložile ovaj Plan upisa, kakav je usvojila Vlada TŽ su nešto ambicioznije. Računale su i na određeni broj djece koja će se upisati s područja Brčko distrikta, ali i sa područja Republike Srpske iz dijelova kao što su Zvornik, Doboj. Međutim, nažalost svake godine je sve manji broj učenika koji upisuju srednje škole”, naglasio je Baraković.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ naveo je kako upis u srednje škole na ovom području počinje tek idući tjedan. 

“Prvi upisni rok je 23. lipnja pa ćemo tek nakon toga imati više detalja kada je riječ o opredjeljenju učenika. Mi nemamo mogućnost stipendiranja učenika koji odaberu deficitarna zanimanja, ali škole imaju dogovore s određenim tvrtkama koje stipendiraju zanatska zanimanja”, dodao je Hadžović.

I Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDŽ objavilo je natječaj za upis učenika u prve razrede srednjih škola. U 30 srednjih škola predviđen je upis 3.470 učenika u 161 odjel.

Natječaj za gimnazije, tehničke i srodne škole, srednje umjetničke i srednje vjerske škole otvoren je od 14. do 22. lipnja, dok će za srednje stručne škole trajati od 14. do 25. lipnja. 

U tri kakanjske srednje škole planiran je upis 374 učenika u 22 odjela. Gimnazija “Muhsin Rizvić” upisuje četiri odjela i 88 učenika.

Srednja tehnička škola “Kemal Kapetanović” upisuje pet odjela i u svakom po 22 učenika, sljedećih zanimanja: ekonomski tehničar, bankarski tehničar, elektrotehničar energetike, mašinski tehničar i tehničar cestovnog prometa. 

Mješovita srednja škola Kakanj upisuje šest odjeljenja po 22 učenika i to: poslovno-pravni tehničar, vozač motornih vozila, zavarivač, bravar, elektroenergetičar i frizer. Preostala odjeljena u ovoj školi bit će formirana sa po 11 učenika sljedećih zanimanja: rudarski tehničar, građevinski tehničar, prodavač i kuhar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?