rak

Početak digitalnog emitovanja na širem području Sarajeva, Banje Luke i Mostara

digitalno
10.03.2016.
u 15:48

Početak digitalnog emitiranja u Bosni i Hercegovini (eksperimentalna faza emitovanja) vršit će se u, takozvanom, DVB-T MPEG4 formatu na širem području Sarajeva, Banje Luke i Mostara, a stanovništvo će i dalje moći pratiti sve analogne programe kao i do sada.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH priopćili su kako će puna faza digitalizacije TV signala i postepeno gašenje analognih TV signala početi kada Vijeće ministara BiH donese odluke o primjeni najsuvremenijih standarda u emitiranje u DVB-T 2 MPEG4 formatu.

Iz te agencije navode kako su nakon izdavanja prvih dozvola za korištenje opreme nabavljene u prvoj fazi digitalizacije javnih radio-televizijskih servisa u BiH zaprimili veći broj pitanja o tehničkim standardima TV prijemnika za prijem digitalnog TV signala.

- S tim u vezi Agencija obavještava kako je definiranje minimalnih tehničkih standarda za TV prijemnike i TV konvertor (set-top-box) u procesu izrade - istakli su u priopćenju.

Konačnu odluku o usvajanju novih tehničkih standarda donijet će Vijeće ministara BiH, a informacije o tome će biti dostupne u okviru promotivne kampanje koja će pratiti proces digitalizacije zemaljskog TV emitiranja u BiH.

Propisivanjem novih tehničkih standarda za TV prijemnike i smjernicama za njihovo plasiranje na tržište osigurava se, prije svega, zaštita stanovništva, kako bi nabavili one TV prijemnike putem kojih će moći pratiti programe koji se u digitalnom formatu.

Ove aktivnosti su usmjerene prema stanovništvu koje prati TV programe isključivo putem zemaljske radiodifuzne mreže (antena). Stanovništvo koje ima pristup TV signalu putem neke od kablovskih mreža ne mora nabavljati nove TV prijemnike ili TV konvertore, jer već posjeduju konvertore koje su dobili od svog kablovskog operatera, priopćeno je iz RAK-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?