Dragan Jurković, načelnik općine Neum

Početkom idućeg vikenda u Neumu očekujemo maksimalnu popunjenost

22.07.2021.
u 08:58

Normalno je za Neum da od 15. srpnja do 20. kolovoza kapaciteti budu popunjeni. Malo je manje u odnosu na prošlu godinu, ali smo zadovoljni, kaže načelnik Jurković

Dragan Jurković, načelnik općine Neum, u intervjuu za Večernji list govori o dosadašnjim pokazateljima iz turističke sezone te ocjenjuje kako gospodarstvenici u toj općini mogu biti zadovoljni brojem gostiju.

Popunjenost kapaciteta je do 80 posto, a u vikendima koji slijede očekuje se i puna popunjenost. Jurković ističe kako Neum ima i bogatu kulturnu ponudu kojom se podiže kvaliteta usluge na višu razinu, dok je u kontekstu infrastrukture posebno ukazao na činjenicu da je nedavno završen dio magistralne prometnice od Hutova do Neuma, što znači da kroz prostor ove općine sada prolazi 18 kilometara nove ceste.

Potvrdio je kako su unutar Neuma završili radove u Ulici kralja Tomislava, a planu im je nakon završetka sezone uređenje i same šetnice i toga dijela uz obalu, kao i ostalih cesta u gradu koje su u malo lošijem stanju. Kada je riječ o drugim kapacitetima koje bi trebalo staviti u funkciju, Jurković naglašava poljoprivredu, a posebice maslinarstvo po kojemu Neum postaje brend.

Večernji list: Već dulje od mjesec dana i službeno traje sezona. Kakvi su vaši podaci s terena kada je riječ o broju gostiju u Neumu?

- Za razliku od prošle godine, imali smo raniji početak sezone. Što se tiče popunjenosti kapaciteta, ona se kretala od 60 do 80 posto. Sada smo na nekih 80 posto, a sam postotak popunjenosti varira tijekom tjedna. Normalno je za Neum da od 15. srpnja do 20. kolovoza kapaciteti budu popunjeni. Malo je manje u odnosu na prošlu godinu, ali smo zadovoljni.

Večernji list: Dakle, može se očekivati i potpuna popunjenost kapaciteta u idućem razdoblju?

- Očekujemo kako bi idućeg vikenda i nekoliko tjedana poslije kapaciteti trebali biti popunjeni. To, naravno, ovisi o vremenskim uvjetima, kao i situaciji s koronavirusom, sve je to nepredvidivo. Ali očekujemo da početkom idućeg vikenda bude maksimalna popunjenost.

Večernji list: Možete li se osvrnuti na strukturu ovogodišnjih gostiju? Odnosno, iz kojih zemalja i s kojih područja stiže najveći broj turista?

- Imamo informacije da je velik broj gostiju iz Srbije, ne baš na razini od lani, ali brojni su. Tu su i naši domaći gosti, a nakon što se riješila situacija oko ulaska stranih državljana u BiH, imamo dosta skupina iz Poljske, Slovačke, Austrije, Njemačke, Francuske... To su grupni posjeti koji se ponovno vraćaju, a pritom su hotelijeri zadovoljni trendovima koje vide.

Večernji list: U kontekstu razvoja turističkih kapaciteta važnu ulogu zasigurno igra i infrastruktura. Kakvo je trenutačno stanje kada je riječ o prometnoj povezanosti?

- Prije desetak dana dobili smo dionicu od Hutova do Neuma, tako da sada imamo 18 kilometara magistralne ceste koja prolazi kroz Neum. Do kraja godine očekujemo dio prometnice od Hutova do Stolova. Isto tako, treba naglasiti kako radimo infrastrukturu u gradu; završili smo glavnu Ulicu kralja Tomislava, a u planu nam je nakon završetka sezone uređenje same šetnice i toga dijela uz obalu, kao i ostalih cesta u gradu koje su u malo lošijem stanju.

Večernji list: Ove godine svjedočimo i brojnim kulturnim sadržajima. Koliko oni dopunjuju turističku ponudu Neuma?

- Ove smo godine, početkom sezone, pokrenuli Neumsko ljeto, a koje će trajati do 29. kolovoza. Istim je predviđen niz sadržaja, manifestacija. Imali smo prošlog vikenda nastup klapa i HKDU-a Seljačka sloga iz Trebižata, sada imamo kazališnu predstavu, a poslije toga idu Dani Mediterana i poljoprivredni sajam koji će trajati dva dana. Također, imamo još jedan Susret klapa i folklorni susret. Za sve smo omogućili nešto ove sezone. Ovo je naš projekt koji će se proširivati iduće godine. Može se reći kako podižemo kvalitetu ponude.

Večernji list: Spomenuli ste poljoprivredni sajam te upravo u tom kontekstu treba ukazati na potencijale zaleđa Neuma. Koliko su oni danas iskorišteni te kako ih podići na višu razinu?

- Upravo idemo u tom smjeru. Dio sredstava unutar proračuna izdvojili smo kao potporu za poljoprivrede proizvođače. Pomažemo proizvođačima, a svakako nam je želja poljoprivredu podignuti na višu razinu, odnosno iskoristiti kapacitete i dijela Popova i dijela Gradačkog polja.

Isto tako, trebamo povećati kapacitete onoga po čemu Neum postaje brend, a to je proizvodnja maslinova ulja. Povećati nasade maslina je cilj, a u ovoj godini očekujemo i završetak uljare. Na ovaj ćemo način poboljšati prerađivačke resurse, i to na način da se zaleđe Neuma iskoristi na kvalitetan i adekvatan način. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?