gospodarstvo

Počinje žetva pšenice, farmerima se duguje 30 milijuna maraka

psenica
12.06.2016.
u 15:59

Za nešto manje od mjesec dana u najvećoj bh. žitnici počinje žetva pšenice, a proizvođačima još nije poznata otkupna cijena. Resorno ministarstvo RS-a, osim što se nije očitovalo o pitanju pomoći pri formiranju otkupne cijene ovog strateškog proizvoda, do danas im duguje 30 milijuna maraka po osnovu neisplaćenih poticaja. Sve vrste proizvodnje su ugrožene. A istovremeno, zbog pada otkupne cijene, farmeri u Semberiji prosipaju mlijeko, javlja FTV.  

U sjetvu su ušli praznih džepova i do grla u dugovima, koje, po svoj prilici, ovogodišnjja otkupna cijena pšenice neće moći pokriti.

"Svake godine nam cijenu određuje netko tko nije kupio niti kilogram pšenice na području Bijeljine. Mislim da će biti pokušaja da nam se i ove godine otme ta pšenica. S obzirom na to kakvo je raspoloženje ljudi i da je u selu neimaština, do toga neće doći, bit će ozbiljni prosvjedi", upozorava Rade Jovičević, potpredsjednik Udruženja povrtlara RS-a.

Prosvjedima i blokadom granica za uvoz zatražit će ostavku ministra Steve Mirjanića.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Savo Bakajlić pita i što je s premijom za pšenicu i jesenju sjetvu koja je posijana, a trebala je biti do kraja svibnja isplaćena.

Od 30 milijuna KM, koliko im Ministarstvo duguje, dug prema mljekarskoj industriji iznosi 20 milijuna. Farmeri su na rubu egzistencije. Prosipaju mlijeko i zatvaraju farme - strahuju od najava da će otkupna cijena pasti na 0,30 KM, što je ispod svake rentabilnosti i održivosti bilo koje farme, donosi FTV. 

Staje prepune, hambari prazni. A otkupna cijena stoke mizerna. Ili će potpuno rasprodati grla ili hambare napuniti pšenicom koju neće predati mlinarima, ukoliko cijena bude ispod 35 feninga po kilogramu. No, cijenu pšenice diktira uvoz, kao i cijenu sezonskog povrća, gdje su, također zbog uvoza, već imali velike gubitke.

Tvrde - na tržnici se može kupiti nekoliko tona rajčica bez fiskalnog računai bez ikakvog podrijetla - a oni ga proizvode i cijena mu je marka po kilogramu. 

"Netko pere novac na nama", kaže farmer Neđo Gavrić.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju domaće gospodarstvo će, tvrde, biti potpuno uništeno. Sporazumom o slobodnoj trgovini uvoz će ovladati ionako preplavljenim domaćim tržištem, a proizvodnja mesa, mlijeka i žitarica bit će u potpunosti ugašena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?