poruke s konferencije dijaspore “Reconnect"

Podrška za više od 100 kompanija osnovanih iz dijaspore unutar BiH

18.08.2020.
u 20:45

Peta poslovna konferencija dijaspore “Reconnect” ove godine realizirana je online uz potporu iz studija u Sarajevu, a sudjelovalo je više od 100 gostiju sa svih strana svijeta koji su se uključivali u diskusije i virtualne sastanke s potencijalnim partnerima, piše Večernji list BiH. 

Sačuvati radna mjesta

Udruga bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva “Restart”, uz podršku USAID-ova projekta “Diaspora Invest”, bila je domaćin pete B2B konferencije.

U video obraćanju direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Nancy Eslick ohrabrila je ulagače iz dijaspore da dijele svoje ideje, ali i dobre prakse, prijeko potrebne za očuvanje radnih mjesta i ekonomije BiH. Tema ovogodišnjeg “Reconnecta” je zaista i ključna tema 2020. godine za mnoge industrije, organizacije i zajednice jer je prevladavanje neizvjesnosti izazov s kojim se suočavaju gotovo svi, poduzetnici i radnici, mladi, državni službenici...

- Nadamo se da će sudjelovanje na konferenciji pomoći u stvaranju važnih veza i rješavanju nekih dilema, pitanja i nesigurnosti koje neki od vas mogu imati o potencijalnim poslovnim mogućnostima ili partnerstvima u BiH – poručila je Eslick u uvodnom obraćanju. Najavila je da će USAID nastaviti podržavati ulaganja dijaspore BiH jer, kako je kazala, oni pomažu u olakšanju prijenosa tehnologije i znanja, otvaranju radnih mjesta i doprinose proširenju pristupa svjetskim tržištima za proizvode i usluge iz BiH. Tijekom proteklih godina projekt “Diaspora Invest” pružio je podršku više od 100 kompanija osnovanih iz dijaspore na području cijele BiH. Stvoreno je više od 350 radnih mjesta, a vrijednost ulaganja u te potpomognute tvrtke iznosi nešto više od 15 milijuna američkih dolara.

Privlačenje stranih ulaganja

- Također, želim najaviti, s obzirom na to da je jedno od fokusnih područja ovogodišnjeg “Reconnecta” turizam, nadolazeći USAID-ov projekt koji će biti fokusiran na pomoć oporavku i razvoju ovoga važnog sektora ekonomije BiH. Konačno, potpuno sam uvjerena da bi prenošenjem najboljih praksi iz Europske unije i prekomorskih tržišta ulaganja dijaspore mogla pomoći BiH u rješavanju trenutačnih izazova, stvaranju zdravog poslovnog okruženja i privlačenju većih stranih ulaganja u zemlju – zaključila je Eslick. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije