Parlamentarna skupština BiH

Podržan prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku koje su predložili hrvatski izaslanici

05.06.2018.
u 12:43

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog ovog zakona radi usklađivanja sa zaključkom Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH u pogledu dužine trajanja službe vojnika u profesionalnoj vojnoj službi.

Predloženim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regije.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života. 

Izaslanici nisu prihvatili negativno mišljenje Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovaj zakonski prijedlog vraćen je povjerenstvu da ga ponovno razmotri i napravi novi izvještaj.

Dom naroda je podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH.

S obzirom na to da je Zastupnički dom ranije usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu nego što ga je danas usvojio Dom naroda, bit će obavljeno usuglašavanje između domova.

Dom naroda je, bez rasprave, podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o kaznenom postupku BiH, čiji su predlagači izaslanici iz Kluba hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž.

Bez rasprave su podržani i principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o kaznenom postupku BiH, koji je predložio izaslanik Halid Genjac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije