Sastanak Udruge poslodavaca

Poduzetnici neće podržati trenutačno predložena zakonska rješenja u FBiH

30.11.2017.
u 16:00

Višemjesečna rasprava o Nacrtu zakona o doprinosima, Nacrtu zakona o porezu na dohodak i Zakonu o porezu na dobit uskoro bi mogla dobiti konačni epilog, piše Večernji list BiH.

Unapređenje investicija

Poslodavci su, kako sada stvari stoje, izanalizirali sve točke iz nacrta, našli mu slabe točke i u medije izašli s tim informacijama. Tako je ovih dana Udruga poslodavaca FBiH s partnerskim institucijama - Vijećem stranih investitora, Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH, Gospodarskom komorom FBiH i Gospodarskom udrugom predstavništva njemačkog gospodarstva u BiH - organizacijama koje okupljaju gospodarske subjekte koji čine 60 posto realnog sektora u FBiH, a zapošljavaju 70 posto od ukupnog broja zaposlenih, objavila da su u listopadu i studenom održali deset javnih rasprava o nacrtu Zakona o doprinosima, nacrtu Zakona o porezu na dohodak i Zakonu o porezu na dobit. Rasprave su održane u Gračanici, Tuzli, Bihaću, Tešnju, Zenici, Travniku, Širokom Brijegu, Mostaru, Goraždu i Sarajevu, a sudjelovalo je oko 500 poslodavaca, predstavnici državnih institucija, članovi akademske zajednice, gospodarskih i obrtničkih komora, općina, te gradskih uprava i gradskih vijeća. - Ove zakone ponudila je Vlada FBiH, ali poslodavci tvrde da odredbe zakona nisu u skladu s Reformskom agendom te da neće doprinijeti poboljšanju poslovne atmosfere i povećanju stranih investicija, a u praksi će dođi i do blagog opterećenja gospodarstvenika - objavili su gospodarstvenici. Na posljednjoj konferenciji naglasili su da oni žele stabilno pravno okruženje, odnosno poreznu predvidivost kako bi mogli planirati daljnje ulaganje i povećanje broja zaposlenih jer stalnom promjenom zakonskih rješenja stvara se nesigurnost. Direktor Udruge poslodavaca FBiH Mladen Pandurević objasnio je da je u Zakonu o doprinosima osnovni zahtjev poslodavaca smanjenje stope doprinosa, a kada je u pitanju Zakon o porezu na dohodak, zatraženo je da se zadrži jedna stopa poreza te da dividenda bude do deset posto. - U Zakonu o porezu na dobit zatraženo je uvođenje poreznih olakšica po osnovi izvoza, reinvestiranja i zapošljavanja osoba s invaliditetom - dodao je Pandurević. Na javnim raspravama o ovim zakonima ponovljen je i zahtjev, kaže Pandurević, da se organizira sastanak s premijerom i ministricom financija FBiH, Fadilom Novalićem i Jelkom Miličević. Kao pozitivne odredbe zakona predsjednik Udruge poslodavaca BiH Adnan Smailbegović naveo je pojednostavljenje obračuna plaća, a radnicima će sve naknade biti upisane u mirovinski staž, ali je upozorio da novi zakoni donose nova opterećenja za niže plaće u korist većih plaća. Predsjednik UO Vijeća stranih investitora Branimir Muidža kazao je da BiH ima jedan od najnižih BDP-a u Europi, veliki je broj nezaposlenih, a visina stranih investicija u posljednje dvije godine iznosi samo oko 260 milijuna eura. - Siva ekonomija trenutačno se procjenjuje na razinu između 30 do 50 posto BDP-a. Svrha i cilj ovih zakona trebala bi biti da se što više zahvati u tu sivu zonu kako bi radnici imali što niže troškove i to bi potaklo ekonomiju i zapošljavanje - mišljenje je Muidže.

Pripremljene primjedbe

Udruga je pripremila 80 primjedbi na spomenute zakone te su sve primjedbe Udruge poslodavaca FBiH u formi amandmana podržane, a sudionici su tijekom rasprava iznijeli još 12 konkretnih prijedloga, a koje će Udruga ugraditi u konačni tekst amandmana koji će biti upućen nadležnim institucijama i Vladi FBiH. Udruga poslodavaca FBiH očekuje od predstavnika vlasti da razmotre i argumentirane primjedbe ugrade u konačan tekst zakona jer poslovna zajednica neće podržati ovakva predložena zakonska rješenja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?