Bosanski Petrovac

Poduzetničkoj zoni 'Gorinčani' grant od 100. 000 KM

Gorinčani
26.11.2015.
u 06:30

Ovaj novac je infuzija u jačanju B. Petrovca, a ako bude poduprta ovakvim grantovima, dobit će bolji status jer to zaslužuje

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić i Amir Zukić, federalni ministar poduzetništva i obrta, potpisali su u Sarajevu ugovor o dodjeli 100.000 KM za razvoj Poduzetničke zone "Gorinčani" u Bosanskom Petrovcu.

- Mi ćemo ovim grant sredstvima zaokružiti izgradnju PZ "Gorinčani" nakon pet godina i nekoliko faza proširenja. Rok za utrošak ovih sredstava je rujan iduće godine, čime bi bila završena izgradnja naše poduzetničke zone, kazao je načelnik Hujić. Osim Bosanskog Petrovca, grant sredstva iz projektom integriranog lokalnog razvoja (ILDP) "Unapređenje poduzetničkih zona" dobilo je još 10 općina u Federaciji BiH. Projekt zajednički podupiru Vlada Švicarske i UNDP.

Ukupna vrijednost ovih projekata, jedinica lokalne samouprave iznosi 1,495.000 KM, od čega je Ministarstvo osiguralo 1,000.000 KM, a Vlada Švicarske 495.000 KM, dok sufinanciranje jedinica lokalne zajednice iznosi 607.000 KM.

- Lokalne zajednice su temelj državnosti. Mislim da je ovaj novac jedna infuzija u jačanju Bosanskog Petrovca, koja spada, nažalost, u nerazvijene općine, a nadam se da će, ako bude podržana s ovakvim grantovima, vrlo brzo dobiti bolji status, jer to zaslužuje, kazao je Hujić, poručivši da ovom gestom i dodjelom granta Ministarstvo nije moglo prirediti bolji Dan državnosti BiH za Općinu Bosanski Petrovac. Općina će grant sredstva koja su joj dodijeljena iskoristiti za izgradnju prometnica unutar poslovne zone te na jačanje kapaciteta poduzetničke zone radi privlačenja budućih investitora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije