Nato kao izgovor

Podžić izvjesno odnosi ANP u Bruxelles

09.06.2019.
u 08:00

Napredovanje prema NATO savezu najprije je bilo ucjena za okupljanje probošnjačkoga političkog bloka, a zatim se pretvorilo i u uvjet za uspostavu vlasti oko čega se ni odlazeća, a kamoli očekivana nova administracija na državnoj razini ne može dogovoriti, piše Večernji list BiH. 

Zbog toga će se, po svemu sudeći, na uspostavu vlasti, kako bi se u javnosti opravdala “važnost” toga pitanja, sačekati te ući u ljeto, a možda čak i ujesen ove godine s novim sazivom ove državne institucije. Čak i unatoč činjenici da “međurješenje” postoji, a koje bi radi potreba javnosti izazvalo dovoljno snažno nacionalno opiranje s jedne strane, odnosno glorificiranje s druge.

“Uz nos” ili “niz dlaku”

Bošnjački lider Bakir Izetbegović potvrdio je praktički ranije napise Večernjeg lista koje je to rješenje. Govoreći o aktivaciji MAP-a, Izetbegović je u Goraždu u govoru istaknuo važnost kompromisa koji se nastoji postići.


“MAP je aktiviran prije devet godina, mi trebamo poslati akcijske, odnosno nacionalne planove svake godine i to će se dogoditi. Mi to možemo uraditi jednostrano, u Vijeću ministara mi ćemo preuzeti MUP, SBB sigurnost, DF obranu i možemo preko jednog od ministarstava slati te planove u Bruxelles, ali ne želimo tako, želimo imati dogovor, a ne raditi nešto ‘uz nos’”, rekao je Izetbegović iako je svjestan kako će se ipak morati “niz dlaku” kako bi se predao ANP.

On pak očekuje da će SNSD-ov kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara Zoran Tegeltija, predstavljajući program rada mandatara, navesti i što planira na vanjskopolitičkom planu.


“Izlaz je vratiti se procedurama. Neka kandidat bude iz SNSD-a, to će vjerojatno biti Tegeltija. Neka izađe s planom rada i neka se očituje o svim bitnim elementima - ekonomija, odlazak mladih, Reformska agenda, europski put i NATO put. I ne može reći da će raditi protiv Ustava i zakona, tako da ove stvari moraju krenuti umjesto da tu loptu i vruć krumpir pokušavaju prebaciti SDA-u i nas optužiti da nešto kočimo. Oni su sve zakočili i neka se pomire s tim da u ovoj zemlji ima Ustav i zakon te mislim da ćemo uskoro gledati takav razvoj događaja”, poručio je predsjednik SDA.

No, posve je izvjesno kako se s ovakvim raspletom neće složiti ni Tegeltija, a kamoli čelnik SNSD-a Milorad Dodik, koji, kao i odreda svi srpski predstavnici, ne podupire daljnje napredovanje prema NATO savezu jer je to i službeno stajalište Beograda. Zbog toga će se ustroj vlasti na državnoj razini nastaviti otezati izvjesno vrijeme.

Dodik “gubitnik”

U sadašnjoj situaciji jedini “gubitnik” je Dodikov SNSD jer je SDA-u iznimno stalo da imaju pacificirani SDS koji doslovno ispunjava svu agendu političkog Sarajeva. S druge pak strane, novi saziv Vijeća ministara, ako se i dogodi, sa SNSD-om na čelu posve sigurno neće imati istu valnu duljinu djelovanja kao i sadašnji partneri iz RS-a.

Kao “srednje” rješenje, na koje bi sve stranke mogle zažmiriti, jest upravo ono koje će uslijediti nakon pritiska EU-a za uspostavom vlasti kako bi pak zemlja napredovala prema Uniji. A to bi izgledalo tako da novi ministar obrane, po svemu sudeći, to će biti Sifet Podžić, “bez znanja” odnese ANP. Nakon toga uslijedili bi “snažni prosvjedi” sa srpske strane. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije