Alarmantno

Poginula četiri, ozlijeđeni deseci radnika

26.03.2016.
u 15:00

Prije početka rada poslodavac mora radniku osigurati svu potrebnu zaštitnu opremu i upoznati ga s mjerama sigurnosti i zdravlja na radu, istaknula je Makivić

- Da mnogi poslodavci u RS i dalje ne mare za sigurnost svojih radnika, potvrđuje podatak da je tijekom prošle godine prilikom rada teže ozlijeđena 71 osoba, dok je njih 4 smrtno stradalo. Najviše smrtnih ishoda i teških nesreća bilo je po gradilištima, u šumarstvu i drvnoj industriji, kao i u elektroprivredi. Kako su objasnili u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS, za prva dva mjeseca ove godine dogodile su se tri teže ozljede na radu.

- Kada je riječ o stanju na terenu u oblasti zaštite na radu, poslodavci i dalje nedovoljno pozornosti posvećuju preventivi. To su pokazale i kontrole, prilikom kojih su najčešće utvrđene nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i provođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljenost radnika, rekla je glasnogovornica Inspektorata RS Dušanka Makivić, dodajući da ne zaostaju ni propusti u pridržavanju i provođenju tehničkih normi zaštite na radu.

Prema njezinim riječima, republička inspekcija rada redovito obavlja inspekcijske kontrole iz oblasti zaštite na radu.

- Prije početka rada poslodavac mora radniku osigurati svu potrebnu zaštitnu opremu i upoznati ga s mjerama sigurnosti i zdravlja na radu, istaknula je Makivić za Glas Srpske. Osim poslodavaca, utvrđeno je i da radnici nemaju dovoljno razvijenu svijest o značaju pridržavanja mjera zaštite.

- Bilo je slučajeva gdje poslodavac osigura svu opremu, radnik je preuzme, pohađa obuku za siguran rad, ali odlaskom na teren ne koristi opremu na propisan način, kazala je Makivić i podsjetila da se u ozljede na radu ubrajaju i one koje se dogode prilikom dolaska i odlaska s posla, kao i napad na radnika.

Glavna tajnica Saveza sindikata RS Velka Odžaković ističe da je broj radnika koji doživi ozljedu na radu u RS mnogo veći, jer nekolicina njih radi na crno. - Oni su ujedno i najugroženiji jer se ne primjenjuju nikakve mjere zaštite na radu, a gdje ni inspekcija ne dolazi. Takvi ljudi, ne samo što doživljavaju ozljede, nego imaju i teška oboljenja o kojima nitko ne vodi računa, rekla je Odžaković i dodala da je poslodavac najviše odgovoran za sigurnost i zdravlje radnika.- U vezi s tim pitanjem mora se nešto promijeniti. Vlada RS mora biti mnogo aktivnija u primjeni zakona o zaštiti na radu, ne samo preko inspekcija nego i edukacijama, rekla je ona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?