proglašeno stanje elementarne nepogode

Pogledajte kako izgleda Kiseljak nakon velikih poplava

Foto: Ana Popović
1/11
03.02.2019.
u 16:22

Obilna kiša koja pada od subote uvečer, činjenica da leži na tri rijeke Lepenici, Kreševci i Fojnici te da mnogima spomenute rijeke i potoci služe kao deponije različitih vrsta otpada zajedno su rezultirali poplavama kakve Kiseljak ne pamti. Izlile su se rijeke i potoci, poplavljene su prometnice ali i obiteljske kuće. 

Najteže stanje je u naseljima Jehovac i Gromiljak gdje je voda blokirala prometnicu prema Busovači. Put je blokiran i prema Kreševu, voda se izlila i u prigradskom naselju Kreševska cesta te u Potkraju na izlazu iz Kiseljaka prema Sarajevu. Dramatično je bilo i u samom središtu Kiseljaka. Vatrogasci koji od subote uvečer uklanjaju otpad uz branu, pokazuju nam hrpe različitih vrsta smeća s kojima teško izlaze na kraj. Uz uobičajene vrste optada, Lepenicom je do brane u središtu Kiseljaka doplutao i madrac. 

„Eto vidite šta sve ljudi bacaju u rijeku, a kako onda da ne poplavi“, kažu nam dežurni vatrogasci koji kao i svaki put pokušavaju sve što je u njihovoj moći kako bi brana na rijeci Lepenici u samom središtu Kiseljaka bila prohodna. Nabujala Lepenica samo nekoliko desetina metara nizvodno od brane izlila se plaveći okolno zemljište ali i kružni tok na mini obilaznici. 

Voda je ušla i u nekoliko obiteljskih kuća čiji vlasnici krive mjerodavne zbog propusta u gradnji i nepostojanja prikladnog sustava odvodnje. Nitko od mještana ne pamti ovakve razmjere poplava u središtu Kiseljaku. Nije se izlila samo Lepenica već i potoci čijom površinom plutaju hrpe smeća kao podsjetnik da je čovjek dobrim dijelom zaslužan za katastrofu koja je pogodila mnoge Kiseljačane.

Da ovakve razmjere poplava Kiseljak ne pamti potvrđuju i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine i Nijaz Bunjo, rukovoditelj Službe civilne zaštite koji su jučer nakon obilaska terena donijeli odluku o proglašenju elementarne nepogode. „Proglašenjem stanja elementarne nepogode imamo mogućnost iskoristiti svu raspoloživu mehanizaciju kako bi pokušali ublažiti razmjere nepogode. Sve raspoložive ekipe su na terenu, uz pomoć u čišćenju dijeli se i nasipni materijal“, kazao nam je načelnik općine Kiseljak. 

On također naglašava da je ljudski faktor jedan od glavnih krivaca za razmjere poplava. U šoku i nevjerici kaže nam da su mnogi i ovu katastrofu iskoristili kako bi se riješili otpada bacajući ga u nabujale rijeke i potoke. A priroda će kao i uvijek za sav namar i propuste uzvratiti udarac kao što je to učinila i ovaj put.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?