OV Kiseljak

Pojačan nadzor i odgovornost ključni u borbi protiv bruceloze

30.06.2018.
u 09:15

Bruceloza se po svemu sudeći vratila u Kiseljak. Ovaj podatak iznesen je na sjednici Općinskog vijeća kao odgovor na jedno od vijećničkih pitanja o stanju bolesti i eventualnoj naknadi štete vlasnicima oboljelih životinja u Kiseljaku. Podsjećamo, zbog epidemije bruceloze u Kiseljaku krajem svibnja proglašeno je stanje prirodne nesreće. Eutanazirano je ukupno 150 životinja, uglavnom ovaca, a brucelozom je, prema podacima Doma zdravlja Kiseljak, zaraženo ukupno devet osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim životinjama. Dio je liječen ambulantno, dok je jedan dio završio na infektivnim odjelima županijskih bolnica u Travniku i Zenici, podaci su s kojima je vijećnike upoznao dr. Marko Franković, ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak.

Šverc glavni razlog

Na sjednici je iznesen i zabrinjavajući podatak o povratku bruceloze na područje Kiseljaka. S tim podatkom, ali i uzrocima vraćanja bolesti, vijećnike je upoznao Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik Kiseljaka. Po njegovim riječima, glavni uzrok ponovnom vraćanju bolesti je izostanak kontrole uvoza životinja. - Šverc je glavni razlog zbog kojeg se bruceloza vratila u Kiseljak. Ljudi idu na tržnice i kupuju životinje bez dokumentacije o tome je li životinja pregledana, odnosno je li zdrava. Ne podvrgavaju je veterinarskom pregledu ni kad je dovezu u Kiseljak i eto širenja bolesti i epidemije - kaže načelnik Kiseljaka.

Preventivno djelovanje

Tijekom rasprave o brucelozi jedan od zaključaka jest da bi policija trebala kontrolirati životinje koje prolaze i stižu u Kiseljak te vlasnike uputiti na obvezan pregled. Odgovornost vlasnika uz obvezu redovitog cijepljenja te pojačan nadzor ključni su u prevenciji bolesti, zaključeno je prilikom rasprave. Proglašenjem prirodne nesreće općinske vlasti u Kiseljaku osigurale su mogućnost vlasnicima zaraženih stada da kod mjerodavnih službi, općinskih te županijskih i federalnih traže naknadu štete.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije