Željana Zovko

Pojačati posredničke napore u BiH za dogovor o reformi Izbornog zakona

željana zovko
Igor Kralj/Pixsell
13.05.2022.
u 18:30

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u sklopu posjeta Washingtonu izrazila je potrebu za većim naporima EU-a i SAD-a u očuvanju stabilnosti na zapadnom Balkanu kao sigurnosnog pitanja za europski kontinent i pritom istaknula svoj poziv da se pojačaju posrednički napori u Bosni i Hercegovini kako bi se postigao dogovor o potrebnoj reformi Izbornog zakona.

O navedenim temama razgovarala je u State Departmentu na sastancima s Karen McDonald, zamjenicom pomoćnice tajnika za demokraciju i ljudska prava, Ethanom Rozenzweigom, ravnateljem za kulturna pitanja i razmjene studenata te Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika tajnika za zapadni Balkan.

Na sastancima se razgovaralo i o novim inicijativama za jačanje transatlantske razmjene studenata i stručne razmjene između zakonodavnog osoblja, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

U sklopu posjeta Washingtonu, Zovko se susrela sa senatorima Daimesom i Johnsonom te s kongresnicima Cohenom i Costom iz Demokratske stranke, a tu su i kongresnici Duncan, McMorris Rodgers i Lesko iz Republikanske stranke.

- Američki kolege pokazali su veliko zanimanje za trenutačnu sigurnosnu situaciju u Europi - navela je Zovko, dodavši da su razgovarali o zbivanjima u Ukrajini i posljedicama ruske invazije, uključujući europske sankcije te energetsku i prehrambenu sigurnost izbjeglica koje su ugostili u Europskoj uniji.

Zovko je dodala kako je "nesretni napad na slobodu i neovisnost Ukrajine rezultirao najvećim jedinstvom između EU-a i SAD-a nakon dosta vremena".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije