Goran Čerkez

Pojava koronavirusa u svakoj školi promatra se kao slučaj za sebe

skola
ilustracija
24.09.2020.
u 21:25

Slučajevi zaraze koronavirusom među nastavnicima i učenicima sve su češći u školama u BiH. To je dovoljan razlog za zabrinutost i alarm za sve zaposlene u obrazovanju, ali i roditelje djece, tako da nadležne epidemiološke službe pozivaju na dodatni oprez.

Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, ističe kako se pojava koronavirusa u svakoj školi promatra kao slučaj za sebe.

- Mi smo izdali okvirne mjere koje se prilagođavaju i implementiraju na razini škole, uvažavajući posebnost svake škole. Svaka škola je specifična iz više razloga i infrastrukturno, po opremi i prostoru. Zato su direktori osobno zaduženi da naše opće mjere implementiraju - pojašnjava Čerkez, piše Faktor. 

Ukoliko se pojavi učenik koji je pozitivan na koronavirus, on se treba izdvojiti iz razreda dok ne dođe epidemiolog.

- Nadležni treba obavijestiti i roditelje. Nakon toga postupa se ovisno od slučaja. Svaki slučaj je poseban. Pojava koronavirusa zahtijeva istragu slučaja i na osnovu nje se donose odluke. Izdvaja li se dijete ili cijeli razred ili i profesori. Sve to ovisi od toga je li razred manji ili veći, jesu li učenici imali maske, je li se dogodilo na početku nastave... Milijun je stvari koje se moraju uzeti u obzir – nastavlja član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Kako dodaje, točno je podijeljena odgovornost.

- Mi smo zaduženi dati okvirne epidemiološke mjere, koje se moraju poštovati. Na ministarstvima obrazovanja je da osiguraju materijalno-tehničke uvjete i zaštitnu opremu, dezinficijense i ono što treba za škole. Direktor je zadužen za implementaciju mjera na razini škole i za pravljenje kriznog plana. U školama treba postojati i krizni stožer. Ne smijemo zaboraviti ni roditelje jer odgovornost je roditelja kako će se dijete ponašati i hoće li iz škole ići kući. Roditelji ih moraju savjetovati da ne budu u grupi djece i da poštuju mjere i izvan škole – naglašava na kraju Čerkez.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar alangnjus
alangnjus
21:51 24.09.2020.

"Ukoliko se pojavi učenik koji je pozitivan na koronavirus, on se treba izdvojiti iz razreda dok ne dođe epidemiolog." Tko će i kako utvrditi da se pojavio učenik "koji je pozitivan na koronavirus"?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?