Marža smanjena sa 10 na 8 posto

Pojeftinjenje hrane za dva posto neće pomoći potrošačima u RS

kupovina
09.11.2021.
u 20:43

Marža je manja za sol, životinjsku mast, suncokretovo ulje, margarin, mlijeko, jogurt, pšenično brašno, kruh, šećer, hranu za dojenčad i bebe te lijekove

Odluka vlade Republike Srpske da smanji marže na osnovne prehrambene proizvode u maloprodaji s deset na osam posto (u veleprodaji s osam na šest posto) neće imati nikakvog utjecaja na tržište niti će potrošači ostvariti bilo kakve uštede, pokazuje analiza portala Capital.ba.

 

Tako je, za desetak proizvoda koliko je obuhvaćeno odlukom vlade, ranije trebalo 33 marke (16,8 eura), ako se kupuju po jedan proizvod, a sada će stajati 32,05 KM (16,3 eura), što pokazuje da je ušteda zanemariva.

Točnije, na potrošenih 100 maraka (51,1 euro), vlada RS je svojim građanima uštedjela dvije marke (1 euro).

Robne rezerve u stečaju

Vlada samo pokušava stvoriti dojam kod građana da nešto radi, ali jedini učinkovit način intervencije na tržištu je onaj s robom iz Robnih rezervi, koje su za vrijeme ove vlade uništene i završile u stečaju, objašnjava Capital.

Prema riječima Suzane Gašić, ministrice trgovine i turizma RS, marža se smanjuje za pakiranje kuhinjske soli od jedan kilogram, životinjsku mast, suncokretovo ulje od jedne i pet litara, margarin od 250 i 500 grama, mlijeko, jogurt, pšenično brašno, kruh, šećer, hranu za dojenčad i bebe te lijekove

 

No udruženja za zaštitu potrošača, ali i ekonomisti, ističu da to pojeftinjenje neće puno pomoći krajnjim kupcima budući da su posljednjih dana zabilježene previsoke cijene, pišu Nezavisne novine.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor, kaže da smanjenje marže donosi pojeftinjenje od dva posto, koje će se, kako dodaje, izgubiti u svim cijenama koje su posljednjih dana znatno više.

Kako je objasnila, dosta robe se uvozi tako da je svaka nova pošiljka koja dolazi na tržište Republike Srpske znatno skuplja i koliko god se marže smanjivale, cijene će i dalje biti visoke.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine, kaže da je dva posto niža marža ništa kada se zna kolika su primanja građana.

 

Istog je mišljenja i Aleksandar Ljuboja, ekonomski analitičar, koji upozorava da te mjere neće puno popraviti ekonomsku situaciju građana jer je riječ o malom iznosu.

Ograničena cijena nafte i derivata

“Više bi pomoglo smanjenje poreza i doprinosa, poduzetnici bi imali veću likvidnost te bi mogli dati bolje plaće, što bi popravilo potrošnju”, rekao je Ljuboja. S druge strane, Suzana Gašić, ministrice trgovine i turizma, kaže da ta mjera vlade ne može biti objeručke prihvaćena sa svih strana, te da su u proteklom razdoblju održali razgovore s udruženjima trgovaca i farmaceuta.

 

“Svjesni smo težine situacije u kojoj se posluje u proteklih godinudvije. Sve je to izazvano nestabilnošću i poremećajima na svjetskim tržištima, a vlada RS mora zaštititi svoje stanovništvo”, istaknula je Gašić.

Kako je dodala, u Republici Srpskoj još se primjenjuje uredba kojom je ograničena marža na naftu i naftne derivate i to na šest feninga u veleprodaji i na 25 feninga u maloprodaji.

Ministrica je podsjetila kako je ta uredba donesena 1. travnja, da njeno poštivanje kontrolira Republička inspekcija te da nije bilo prijavljenih ozbiljnijih kršenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?