Kontrola izvršenja obveza iz kupoprodajnih ugovora

Pokrenut je stečajni postupak za privatizaciju 64 poduzeća u FBiH

10.09.2017.
u 16:00

Agencija za privatizaciju u FBiH načinila je izvješće o kontroli izvršenja obveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije sa stanjem na dan 31. prosinca 2016., a na osnovi podataka prikupljenih kontrolom, sukladno ugovorima i pravilniku o obavljanju kontrole izvršenja obveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije, piše Večernji list BiH.

Izvješće je rezultat kontinuiranih aktivnosti u postupku kontrole izvršenja ugovornih obveza, privatiziranih poduzeća, kao i ugovora o kupoprodaji imovine, dijelova ili udjela poduzeća i općinskih poslovnih prostora iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH i županijskih agencija za privatizaciju.

Neizvršenje ugovornih obveza

Dostavljenim izvješćima obuhvaćeni su svi ugovori kod kojih je vršena kontrola nadležne agencije za privatizaciju, uz pregled izvršenih, raskinutih ugovora, ugovora kod kojih je pokrenut postupak za raskid te aktivnih ugovora. Izvješće sadrži podatke o poduzećima nad kojima je pokrenut stečajni postupak. Iz prezentiranih podataka može se konstatirati kako su u kupoprodaji državnog kapitala 617 poduzeća obveze kupaca bile kupoprodajna cijena u iznosu od 769,627.437 KM, investicije u iznosu od 1.419,900.757 KM, prijem 42.509 zatečenih radnika i zapošljavanje 14.043 nova radnika, a obveze kupaca iz 647 kupoprodajnih ugovora za imovinu, dijelove ili udjele poduzeća i općinskih poslovnih prostora bile su kupoprodajna cijena u iznosu od 140,588.554 KM, investicije u iznosu od 169,198.393 KM, prijem 3300 zatečenih radnika i zapošljavanje 3575 novih radnika. Iz prezentiranih podataka može se zaključiti da je, od ukupno 1264 kupoprodajna ugovora, 1067 ili 84,41 posto izvršeno te da je 77 ili 6,09 posto kupoprodajnih ugovora aktivno, odnosno oni su još uvijek predmet kontrole. Zbog neizvršenja ugovorenih obveza, raskinuta su 102 ili 8,07 posto kupoprodajnih ugovora, a za 18 ili 1,42 posto kupoprodajnih ugovora u tijeku su sudski postupci za raskid ugovora.

Sudski sporovi

Komparira li se stupanj izvršenja ugovorenih obveza za poduzeća i imovinu poduzeća, može se konstatirati kako se u većem obujmu realiziraju obveze iz kupoprodajnih ugovora vezanih uz imovinu poduzeća, manji je broj raskinutih ugovora te manji broj pokrenutih postupaka za raskid ugovora.

Od ukupno 617 ugovora, kod 488 ili 79,09 posto ugovora izvršene su sve obveze. Od 18 ugovora iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH izvršeno je 12 ugovora ili 66,67 posto. Kada su u pitanju imovina, dijelovi ili udjeli poduzeća i općinski poslovni prostori, od ukupno 647 ugovora, kod 579 ugovora izvršene su sve obveze. Od 34 zaključena ugovora u nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, kod 26 su izvršene sve obveze.

Od ukupno 617 ugovora, za 16 kupoprodajnih ugovora pokrenut je sudski spor za raskid ugovora. Od 18 ugovora iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, za 2 kupoprodajna ugovora pokrenut je sudski spor za raskid ugovora. Najčešći, ali ne i jedini, razlozi za pokretanje sudskog spora za raskid ugovora su neizvršavanje obveze investiranja te neizvršavanje obveza preuzimanja zatečenih radnika, kao i prijma novih radnika.

Prema podacima dostavljenim od županijskih agencija za privatizaciju, u 64 poduzeća pokrenut je stečajni postupak.

S obzirom na to da Agencija nije nadležna u stečajnim postupcima, nema podataka kod kojih je poduzeća stečajni postupak u tijeku, a kod kojih je okončan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?