Vijeće ministara BiH

Pokrenute aktivnosti na izradi Plana tranzicije u upravljanju migracijama

Vijeće ministara BiH
07.05.2024.
u 18:01

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o izradi Plana tranzicije u upravljanju migracijama te je donijelo odgovarajuće zaključke kojima se želi osigurati kvalitetna tranzicija upravljanja privremenim prihvatnim centrima (PPC) s međunarodnih organizacija na institucije Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH uz potporu Europske unije želi ojačati kapacitete Bosne i Hercegovine kako bi država preuzela upravljanje PPC-ima i koordinaciju svih aktivnosti za smanjenje i sprječavanje nezakonitih migracija, što bi u konačnici dovelo do smanjenog ulaska nezakonitih migranata kako u BiH, tako i na područje zapadne Europe.

Ministarstvo sigurnosti će predložiti Vijeću ministara BiH odluku o imenovanju radne skupine koja će pripremiti Prijedlog plana tranzicije u upravljanju migracijama. U ovu radnu skupinu bit će imenovani predstavnici državnih ministarstava sigurnosti - Službe za poslove sa strancima, financija i trezora, za ljudska prava i izbjeglice, kao i civilnih poslova BiH, a po potrebi i predstavnici drugih nadležnih institucija.

Nakon usvajanja Plana tranzicije, radna skupina će sačiniti prijedlog potrebnih financijskih sredstava za potrebe njegove realizacije i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Bosna i Hercegovina se od kraja 2017. godine kao i mnoge druge europske zemlje, našla na ruti kretanja nezakonitih migranata zbog čega su sukladno odlukama Vijeća ministara BiH otvoreni privremeni prihvatni centri  za njihov smještaj na više lokacija u BiH.

Privremenim prihvatnim centrima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u suradnji sa Službom za poslove sa strancima.

Aktivnosti za osiguranje smještaja, ishrane, higijene i drugih potreba za migrante koji dolaze u BiH uglavnom se financiraju sredstvima Europske unije, putem IPA fondova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?