Minneapolis

Policajac koji je uhićen zbog ubojstva crnca s njim je radio u istom noćnom klubu

30.05.2020.
u 10:13

George Floyd, crnac čija je smrt u ponedjeljak razbuktala nasilne prosvjede širom Sjedinjenih Američkih Država, i Derek Chauvin, policajac koji je uhićen zbog Floydova ubojstva, radili su u istome noćnom klubu blizu Minneapolisa.

To je za američke medije potvrdila bivša vlasnica kluba, rekavši da su spomenuta dvojica radila zajedno čitavu jednu godinu te da postoji mogućnost da su se njihove smjene preklapale. Riječ je o klubu El Nuevo Rodeo vlasnice Maye Santamarije. Vlasnica nije htjela potvrditi da su se Floyd i Chauvin poznavali, ali kaže da za to postoji mogućnost.

Možda su se poznavali

Chauvin je u klubu radio u službi osiguranja kao policajac van dužnosti gotovo 18 godina, dok je Floyd tamo radio gotovo godinu dana, kazala je Santamaria za ABC5. Radio je također kao dio osiguranja noćnog kluba.

Međutim, Santamaria ističe da nije sigurna jesu li se poznavali jer je Chauvin radio van prostorija kluba, dok su zaštitari poput Floyda radili unutra, ali je potvrdila da su obojica radila za El Nuevo Rodeo cijelu 2019. godinu, prenosi index.hr.

"Chauvin je bio kratkih živaca, koristio je suzavac i kad to nije trebalo" 

"Ako su se i susreli, vjerojatno se nisu zapamtili. Dijelom zato što je u osiguranju često radilo više desetaka ljudi, pogotovo kada su bili veći koncerti", kazala je Santamaria.

"Chauvin je ponekad bio kratkih živaca", navela je Santamaria za ABC5 pa dodala:

"Izgledao je preplašeno kada je dolazilo do svađi i problema. Uvijek je takve stvari rješavao suzavcem, čak i kada to nije bilo potrebno", dodala je. 

Chauvin uhićen, sudit će mu se za ubojstvo trećeg stupnja i ubojstvo iz predumišljaja

Podsjetimo, sada već bivši policajac Derek Chauvin uhićen je u petak navečer i na teret mu se stavlja ubojstvo trećeg stupnja, kao i ubojstvo iz predumišljaja, potvrdio je okružni tužitelj Mike Freeman.

"Ovo je daleko najbrže uhićenje i stavljanje nečega na teret jednom policajcu", kazao je Freeman.

Freeman je naveo da Chauvina nisu priveli u četvrtak jer u tom trenutku za to nisu imali dovoljno dokaza. No nakon što su pregledane sve moguće snimke nadzornih kamera i one s kamera koje policajci nose na uniformama, te saslušani svi svjedoci incidenta, donesena je ova odluka.

Također, dodao je i da su spremne tužbe za preostala tri policajca, ali nije iznio detalje. Napomenuo je da ih neće privoditi dok istraga traje. 

Chauvin je otprije imao čak 18 prijava koje su podnesene protiv njega, javio je CNN.

Guverner Minnesote pozvao na prekid nasilnih prosvjeda

Ranije u petak je demokratski guverner Minnesote Tim Walz pozvao na prekid nasilnih prosvjeda u Minneapolisu i kazao da će Nacionalna garda, koju je poslao u grad, uspostaviti red, nakon tri noći paleža, pljačke i vandalizma.

Walz je također kazao da očekuje "brzu" pravdu te je obećao da će adresirati rasne nejednakosti.

Prosvjednici su sinoć zapalili policijsku postaju, a Walz je izrazio solidarnost s prosvjednicima koji "izražavaju gnjev i traže pravdu", ali "ne i sa onima koji bacaju bombe".

U Minneapolisu uveden policijski sat

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey potvrdio je u petak navečer uvođenje policijskog sata zbog nasilnih prosvjeda na ulicama tog grada.

To znači zabranu okupljanja na svim javnim mjestima, uključujući i ulice. Policijski sat stupa na snagu u petak navečer, a trajat će od osam navečer do šest ujutro.

U Minneapolisu stanje na ulicama osigurava Nacionalna garda koja je stigla u petak. Oko petstotinjak pripadnika garde došlo je u grad u kojemu već tri noći traju nasilni prosvjedi u kojima ljudi pale i razbijaju. 

Policijski sat neće vrijediti za policiju, vatrogasce i hitnu službu. Tko ga prekrši, bit će kažnjen s tisuću američkih dolara i prijeti mu zatvor od devedeset dana. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije