Što stoji iza obračuna u Sarajevu

Policajac pucao u Piriju koji je na njega repetirao pištolj

17.08.2016.
u 08:00

Svakodnevno, u maniri Chicaga iz 30-ih godina prošlog stoljeća, glavni bh. grad Sarajevo puni stupce i stranice crne kronike vijestima koje ne ostavljaju mjesta dvojbi kako je riječ o gradu iznimno opasnom za život.

Brutalnost i učestalost ovih kriminalnih radnji zorno ilustriraju svu problematiku s kojom se susreću grad Sarajevo i njegove sigurnosne strukture s kriminalnim miljeom koji iz dana u dan ne jenjava, nego naprotiv i sudeći prema svakodnevnim događajima, doživljava svoj uspon i postaje sve jači.

Najnoviji slučaj pucnjave dogodio se jučer u jutarnjim satima, negdje oko 3 sata i 20 minuta, u ulici Muvekita, općina Stari Grad Sarajevo, uslijed čega je došlo do ranjavanja Osmana Pirije (1974.) nastanjenog u Sarajevu na kojeg je iz službenog pištolja pucao policajac u nastojanju da ga razoruža. Policajac je pucao u Piriju koji je također posegnuo za vatrenim oružjem ispred ugostiteljskog objekta Cheers nanijevši mu pri tom teške tjelesne ozljede.

Sve ovo uslijedilo je nakon što je policajac županijskoga MUP-a iz Sarajeva spomenutoj osobi naredio da odloži pištolj koji je držala u ruci, na što se ona oglušila, okrenuvši se nakon toga i repetirajući oružje prema policajcu. Policajac je nakon toga, kako bi zaštitio svoj i živote prisutnih osoba, upotrijebio službeni pištolj, ispalivši dva hica prema Piriji te ga je tom prilikom pogodio u nogu i trbuh.

Ozlijeđenom Piriji je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, gdje je zadržan na daljnjem liječenju. Liječnici su kod ozlijeđenog konstatirali teške tjelesne ozljede, ali nije životno ugrožen. Spomenutog se sumnjiči da je počinio kaznena djela iz članka 359. KZ FBiH napada na ovlaštenu službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i članka 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva (ZONDINOIS).

O događaju je odmah obaviješteno Tužiteljstvo Sarajevske županije. Očevidnim radnjama na mjestu događaja rukovodio je tužitelj Tužiteljstva SŽ-a. Zbog postojanja osnova sumnje kako je počinio kazneno djelo iz članka 359. KZ FBiH (Napad na ovlaštenu službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti), slobode je lišen i M. O., rođen 1976. godine, nastanjen u Sarajevu, koji je bio u društvu s ozlijeđenim. Inače, kafić Cheers nalazi se u vlasništvu Denisa Stojnića, poznatog MMA borca i kandidata Demokratske fronte za mjesto u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, a koji je i sam bio sudionik ovog nemilog događaja.

On je u povodu ove pucnjave u interesu same istrage dao izjavu i sastavljen je policijski zapisnik u čiji su posjed došli novinari “Dnevnog avaza”. U svojoj izjavi Stojnić navodi kako se kobnog dana, oko 2.15 sati, nalazio ispred kafića s prijateljem Omerom Jakupovićem kada im je prišao bijeli mercedes inozemnih registracijskih oznaka.

Iz tog vozila mu se pogrdnim riječima i uvredama obratio izvjesni Ognjen koji se nakon kratke prepirke sa Stojnićem udaljio uputivši mu određene prijetnje.

U raspravi je spomenut i Stojnićev politički angažman kao kandidata za vijećnika općine Stari Grad Sarajevo. Nakon nekih pola sata izvjesni Ognjen se vratio pješice u društvu još dvije osobe koje je Stojnić identificirao kao izvjesnog Osmana Piriju i mladića nadimka Kiba - sumo hrvač.

Ponovno je počela rasprava i razmjena uvreda pri čemu je Stojnić posebno istaknuo kako mu se Pirija obratio riječima: “Što je, vlahu, nećeš biti vijećnik, nema terase, a sada ćeš fino mjesečno plaćati ili ti sve ovo gori.” Nakon tih riječi i daljnje rasprave Pirija izvlači pištolj koji je uperio Stojniću u glavu. Na mjestu događaja su se odmah pojavila dva policijska službenika od kojih je jedan više puta zatražio od Pirije da odloži oružje. Nakon što je repetirao i usmjerio pištolj u jednog od policajaca, Pirija biva ranjen dva puta. Međutim, tu se drama ne završava jer Ognjen zvani Ogi udara policajca koji je pucao u glavu, ali su njega onda svladali Stojnić, njegovo osoblje i drugi policajac.

Treća osoba Kiba u tom je trenutku pobjegao u nepoznatom smjeru i policija intenzivno traga za njim. Nije ovo prvi put da su na meti kriminalaca policijski službenici, ali učestalost ovakvih incidenata govori u prilog tome kako su, kada je napad na službene osobe u pitanju, kriminalci sve smjeliji i sve češće posežu i za vatrenim oružjem. Što je tome razlog, možda bi se trebala zapitati pravosudna tijela i kreatori zakona jer je očigledno kako je sustav i suviše blag prema ovakvoj vrsti kaznenih djela, što svugdje u svijetu biva teško sankcionirano.

Ovo kazneno djelo, osim napada na službenu osobu, nesumnjivo sadrži i elemente klasičnog reketa i ucjene, a što je poprimilo neslućene razmjere u bh. glavnom gradu. I treći element koji upada u oko je ta u posljednje vrijeme u folkloru našeg glavnog grada naglašena dimenzija nacionalne netrpeljivosti koja se provlači tijekom cijele kobne rasprave ispred kafića Cheers pri čemu se popularnom etiketom “vlah” (pogrdni naziv za kršćane) u nekoliko navrata pejorativno htjelo dati do znanja o kome je riječ umanjujući mu na taj način vrijednost u raspravi i želeći izazvati dodatni strah. Po svemu sudeći, Sarajevo ipak postaje “europski Jeruzalem”, ali ne u smislu šarolikosti kultura i uzajamnom poštovanju, nego, prije svega, po još uvijek prisutnim podjelama u glavama i opasnom življenju gdje se lako poseže za oružjem, pa i na službene osobe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije