zahtjev sindikata

Policajci svih državnih agencija traže hitno usvajanje proračuna i veće plaće

policajac
ilustracija
01.08.2019.
u 17:14

Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini zahtijeva hitno usvajanje državnog proračuna, priopćeno je iz tog sindikata.

S tim zahtjevom se sindikat obratio u današnjem dopisu zastupnicima i izaslanicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, pozivajući da u što kraćem roku usvoje zakon o proračunu "kako ne bismo došli u situaciju u kojoj su policijske institucije bile zbog neusvajanja odluke o privremenom financiranju za treće tromjesečje", piše Klix.ba. 

Navedenim proračunom je, između ostalog, na osnovu Odluke Vijeća ministara BiH planirano povećanje iznosa toplog obroka sa 6 na 8 KM za zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, što nije moguće primijeniti bez usvajanja zakona o proračunu. 

Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini ističe da su zaposleni u policijskim agencijama na razini Bosne i Hercegovine najlošije plaćeni u odnosu na zaposlene na drugim razinama vlasti - entitetskim, županijskim, pa čak i općinskim razinama, što predstavlja veliki problem prilikom zapošljavanja i odabira kadrova za pozicije koje su upražnjene, što zbog odlaska u muirovinu, što zbog prekida radnog odnosa i odlaska na bolje plaćeno radno mjesto.

Poručili su kako traže za zaposlene u policijskim organima Bosne i Hercegovine plaće barem u istom iznosu kao što su plaćene iste kategorije u nižim organima vlasti.

Sindikat ističe da zaposlenici (zaposleni sa srednjom stručnom spremom) u policijskim agencijama na razini BiH imaju mjesečna primanja od 665 KM, a većina ih pruža podršku policijskim službenicima u obavljanju zadataka i izvan radnog vremena i u dane vikenda. Zaposlenici s navedenom plaćom rade između ostalog na poslovima koji podrazumijevaju prethodno provođenje temeljitih sigurnosnih provjera za pristup tajnim podacima.

"Dalje ističemo da državni službenici (zaposleni s visokom stručnom spremom) rade za plaću od 997 KM do 1.296 KM u ovisnosti od pozicije i radnog mjesta, zbog čega je veoma teško zaposliti i u radnom odnosu zadržati stručnjake iz IT sektora i analitičare koji su direktno vezani za operativne poslove koje obavljaju policijski organi i neophodni su za rad policijskih agencija", stoji u priopćenju. 

Kad je riječ o plaći policijskih službenka, manja je u odnosu na policijske službenike Federalne uprave policije te većine županijskih MUP-ova u prosjeku od 100 do 600 KM, u ovisnosti od čina. 

"Policijski službenik s činom policajac u Graničnoj policiji, SIPA-i i Direkciji za koordinaciju policijskih organa, radi za mjesečnu plaću od 897, KM, dok policijski službenik u činu mlađi inspektor ima mjesečna primanja u iznosu 1.340 KM", navodi Savez sindikata policijskih organa u BiH.

Prema službenim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, plaće su od 2010. do 2018. godine porasle za 9,2 posto, dok su zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine smanjene 2012. godine za 11,7 posto i od tada se ne mijenjaju.

Savez sindikata policijskih organa u BiH između ostalog je još pozvao zastupnike u Parlamentarnoj skupštini da usvoje proračun za 2019. godinu i otklone bar financijsku nesigurnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije