ministar Bevanda

Policija u HNŽ-u čini sve kako povećan broj migranata što manje utječe na sigurnost građana

Foto: Fena
1/3
21.11.2019.
u 14:03

Bevanda je poručio kako se pitanjem migranata trebaju ozbiljnije pozabaviti mjerodavni državni organi, poput Ministarstva sigurnosti BiH i Granične policije BiH, da bi se spriječilo daljnje eskaliranje krize

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Slađan Bevanda izjavio je u četvrtak kako je stanje sigurnosti u toj županiji u prvih devet mjeseci bilo zadovoljavajuće.

- Temeljem statističkih podataka i evidencija MUP-a HNŽ-a, po svim segmentima po kojima se stanje sigurnosti ocjenjuje, ono je zadovoljavajuće i bolje nego u istom razdoblju 2018. godine - izjavio je ministar Bevanda u četvrtak uoči sjednice županijske skupštine na kojoj će zastupnici razmatrati informaciju o stanju sigurnosti na području HNŽ-a.

Prema statističkim podatcima, u prvih devet mjeseci ove godine došlo je do smanjenja broja prekršajnih i kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prometni su, pak, prekršaji ostali na istoj razini kao i 2018. godine, s tim što je za 33 posto manji broj poginulih u prometu.

Komentirajući migrantsku krizu, Bevanda je rekao da policija u HNŽ-u čini sve što je u njezinoj moći kako bi povećan broj migranata što manje utjecao na sigurnost građana, iako prisustvo ljudi koji, kako je rekao, nemaju identitet i nelagalno su na području Županije, zasigurno utječe na sigurnosnu situaciju.

- Policija je evidentirala više desetina slučajeva u kojima su migranti prekršili zakone ove zemlje i policija je reagirala i procesirala ih - dodao je Bevanda.

Poručio je kako se pitanjem migranata trebaju ozbiljnije pozabaviti mjerodavni državni organi, poput Ministarstva sigurnosti BiH i Granične policije BiH, da bi se spriječilo daljnje eskaliranje krize.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago ustvrdio je kako Županija ne može puno utjecati na migrantsku krizu i priljev ilegalnih migranta, dodavši kako država BiH, kao ni druge države nisu uspjele ublažiti taj val.

- Ono što je za nas bitno je da je MUP postupao i postupa prema migrantima zbog činjenja kaznenih i prekršajnih djela, ali i drugih oblika incidenata - kazao je Špago.

Podsjetio je da MUP-u nedostaje 218 policijskih službenika i da i to, uz ostalo, utječe na kvalitetu njihova rada.

- Skupština je u prošlom mandatu osigurala nabavku opreme za MUP, a sada treba riješiti i ovo pitanje nedostatka policijskih službenika. Skupština i Vlada HNŽ-a trebaju zajedničkim snagama pokrenuti to pitanje kako bi MUP nastavio aktivnosti na poboljšanju stanja sigurnosti - kazao je Špago.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?