mjere i naredbe se poštivale

Policiju prijatno iznenadila odgovornost građana u koroni

08.05.2020.
u 11:00

Pripadnici policije jedni su od onih koji su na “prvoj crti” kad je u pitanju obrana od širenja pandemije koronavirusa. Osim liječnika i medicinskog osoblja, policija je u vršenju svojih redovitih poslova također izravno izložena mogućnosti zaraze.

“Policijski službenici MUP-a HNŽ-a svakodnevno vrše kontrole poštivanja mjera izolacije i samoizolacije osoba koje imaju rješenje o istom. U nekim trenucima kontroliran je veliki broj osoba, dok je trenutačna situacija takva da se kontrole smanjuju”, kazao je u razgovoru za Večernji list BiH Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a, te dodao da je ugodno iznenađenje koliko su građani odgovorni.

Odgovorni građani

“Izrečeno je iznenađujuće malo mandatnih kazni. Građani su se u velikom broju pridržavali preporučenih mjera i naredbi Stožera civilne zaštite te time pokazali odgovornost. Pojedinačnih ekscesa je bilo, oni su, sukladno zakonu, sankcionirani”, kaže Marić.

Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a ističe da su pripadnici policije za vrijeme trajanja policijskog sata bili angažirani na provođenju mjera o zabrani kretanja građana, provođenju zapovijedi županijskog Stožera CZ o zabrani kretanja građana izvan svog mjesta prebivališta, kao i na provođenju mjera o zabrani kretanja osoba starijih od 65, odnosno mlađih od 18 godina.

“Na temelju zapovijedi županijskog Stožera CZ, policijski službenici vrše i praćenje osoba za koje je Ministarstvo zdravstva FBiH izdalo rješenje o karanteni. Redovito se nadzire poštivanje mjera zabrane rada određenih pravnih subjekata. A, uz sve navedene aktivnosti, redovite policijske zadaće svakodnevno se provode. Redovite ophodnje, borba protiv svih vidova kriminaliteta, čuvanje javnog reda i mira, prevencija prometa i slično nisu trpjeli niti su imali posljedica unatoč svim zadaćama koje je policija imala tijekom pandemije”, ističe Marić. Tako su policijski službenici PU Mostar lišili slobode tri osobe koje su u posljednjem razdoblju izvršile više kaznenih djela, kao što su provale u ljekarne i druge objekte, te tako oštetile vlasnike istih za nekoliko desetaka tisuća KM.

“Policijski službenici MUP-a HNŽ-a u posljednjih 10-ak dana intenzivno rade na suzbijanju ilegalnog prometa opojnih droga. Kod sedam osoba pronađeno je više raznih opojnih sredstava, kao što su speed, heroin, kokain, heptanon i marihuana”, kazao je Marić.

Kažimo i da je poznata činjenica da MUP-u HNŽ-a nedostaje oko 250 policajaca. No, prema Marićevim riječima, rukovodni kadar pravodobno je napravio raspored.

Dobra strategija

“Ljudi se prebacuju iz jedne organizacijske jedinice u drugu, sve sukladno zakonu, a gdje najviše ima posla. Gdje ocijenimo da će biti potrebno, tu koristimo ljude. Dakle, urađena je dobra preraspodjela, dobra strategija, tako da se na svakom segmentu poslova vezanih za pandemiju, a i za naš redoviti posao, nije nedostajalo ljudi. Imali smo na raspolaganju i našu jedinicu za posebne namjene, a imamo i vrlo kvalitetnu interventnu jedinicu PU Mostar, tako da smo na najkvalitetniji način odgovorili svim mjerama”, zaključio je Marić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?