Odjeci online sastanka

Politička nervoza zbog upozoravanja da se ne poštuje volja konstitutivnih naroda

29.04.2021.
u 12:28

Online razgovor visokog predstavnika Europske unije i potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrella s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem opet je pokazao koliko je nejedinstvo u strukturama vlasti u BiH i koliko je duboka politička kriza u zemlji, piše Večernji list BiH. 

Što odgovara Bošnjacima

Međutim, pokazalo se i koliko je velika nervoza među pojedinim akterima na političkoj sceni s obzirom na to da je Komšić, prema Dodikovu svjedočenju, napustio sastanak nezadovoljan što ga ovaj naziva nelegitimnim hrvatskim predstavnikom. U službenom priopćenju iz Izaslanstva EU-a taj incident se ne spominje, ali se zato ističu ostali problemi.

- Visoki predstavnik izrazio je zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji. Apelirao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i potiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, smanjenjem političkih tenzija i promicanjem pomirenja - priopćeno je iz EU-a. Pozvao je članove Predsjedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u mišljenju Europske komisije, posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava.

Dodik je, pak, bio mnogo otvoreniji kada je u pitanju sadržaj razgovora s Borrellom. Kako je kazao, istaknuo je stav RS-a kako treba voditi razgovore u okviru BiH o svim otvorenim pitanjima te da je sav problem BiH u bošnjačkoj politici reintegracije, a ne provedbe Daytonskog sporazuma. Naglasio je kako Bošnjaci uporno žele reintegrirati BiH kako oni zamišljaju, u kojoj nema ni Srba ni Hrvata.

- Budući da je Borrell iskreno pozvao na razgovor, iskreno sam mu i rekao kako je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznanje Kosova kao neovisne države, a da Republiku Srpsku ostave da mrcvare u BiH, kako oni misle i kako žele - naglasio je Dodik. Ako je Kosovo neovisno, rekao je Dodik, zašto onda ne može RS biti neovisan i po kojem načelu.

- Takav stav izazvao je reakciju drugih dvaju članova Predsjedništva, a Željko Komšić napustio je sastanak nakon moje tvrdnje kako je nezgodno da Predsjedništvo bude to koje će voditi te progovore jer imamo Komšića kojeg predstavnici hrvatskoga naroda ne smatraju legitimnim - rekao je Dodik.

Dodao je kako u tom pogledu hrvatski predstavnici smatraju da su Bošnjaci kalkulirali i izabrali Komšića kako bi imali dva člana Predsjedništva, a da Hrvati nemaju ni jednog legitimnoga.

- On se nešto naljutio i napustio videosastanak. Ja nisam to prvi rekao, to svi pričaju i svi znaju. Zna i on, a znaju i Bošnjaci koji su ga birali - istaknuo je Dodik nakon sastanka s Borrellom.

Potrebu izmjene izbornoga zakonodavstva kojom bi se uklonio svaki oblik diskriminacije, uključujući nelegitimno nacionalno predstavljanje, sve više prepoznaju akteri u međunarodnoj zajednici. Hrvatski predstavnici posebno su glasni u potenciranju tog pitanja kao glavnog prioriteta. Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a Dragan Čović razgovarao je s Derekom Cholletom, savjetnikom u američkom State Departmentu.

Hrvati iskazuju potporu

- Vrlo konstruktivan telefonski razgovor s Derekom Cholletom. Politički dogovor o izbornim reformama i ograničene promjene Ustava potrebni su za uklanjanje svake diskriminacije. HNS i HDZ BiH izražavaju punu potporu tim ciljevima - napisao je Čović na Twitteru. Upravo je Cholletov šef, američki državni tajnik Antony Blinken svojim nedavnim pismom članovima Predsjedništva BiH, a u vezi s izmjenama Ustava i Izbornoga zakona BiH, izazvao nervozu u Sarajevu, koje se nadalo američkoj potpori nametanju građanskog koncepta ustroja BiH.

- Ograničene ustavne promjene bit će potrebne kako bi se reforma izbornoga sustava dosljedno izvršila prema zahtjevima za članstvo u EU i prema presudama europskih sudova. Također, podržavamo ažuriranje Izbornoga zakona radi rješavanja relevantnih odluka Ustavnog suda i provedbu mjera integriteta izbora koje će sljedeće izbore 2022. godine učiniti najslobodnijima i najpravednijima u povijesti BiH - naglasio je, između ostalog, Blinken.•

 

Ključne riječi

Komentara 3

M3
Miro 3m
13:55 29.04.2021.

Komšić je napustio jer nema kapacitet za razgovore na nivou, koji to ga veliki poslovi čekaju, osnivanje nove stranke, šta misli sa njom novo ponudit, šta je napravio sve ove godine , pokvario odnose i vani sa svim susjedima i u BiH, tjera inat i kvari odnose među narodima, zapitajte se koji ste ga izabrali je li vrijedilo , pa ga birajte ponovo , ako je dobar.

Avatar micelj
micelj
17:51 29.04.2021.

Habuhabuhabu. De ne seri idi na klix i avaz pa tamo jedi govna..

HA
Habuhabuhabu
13:19 29.04.2021.

Komšić nije napustio sastanak nezadovoljan već je shvatio da se ne može sa prisutnim razgovarati. Pitanja pitaju jednu, a Dodik odgovara šesnaesto i komentira bezvezne stvari. Ima Komšić pametnijeg posla nego da sluša Dodikovo laprdanje. Sada će mu spucati političku opciju od koje će se negatorima BiH zavrtjeti u glavi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?