PORUKA

Političke stranke ne smiju koristiti prosvjede za svoju promidžbu

'knotz_p'
12.02.2014.
u 10:03

Posebno se mora izbjeći da se prosvjedi predstavljaju i komentiraju na način koji može izazvati i pojačati napetost u suživotu različitih naroda

Njemačka veleposlanica Ulrike Knotz posjetila je jučer Mostar. Ovaj posjet, koji je već bio planiran prije izbijanja nedavnog vala prosvjeda, joj je dao priliku da u razgovorima, između ostalog, s predstavnicima različitih stranaka stvori sliku o trenutnoj situaciji. Knotz razumije zahtjeve mnogih demonstranata: “Masovna nezaposlenost i besperspektivnost vode naravno do frustracije među stanovništvom, upravo kod mladih ljudi”. Prosvjedi građana, kaže veleposlanica, su dio žive demokracije. Međutim, građani moraju svoje zahtjeve zastupati na miran način i bez nasilja. Politika je sada pozvana da na konstruktivan način postupi rješavanju zahtjeva građana. Veleposlanica kritizira činjenicu da političke stranke teže k tome da ove prosvjede instrumentaliziraju za svoju osobnu agendu.

Posebno se mora izbjeći da se prosvjedi predstavljaju i komentiraju na način koji može izazvati i pojačati napetost u suživotu različitih naroda. Veleposlanica pozdravlja činjenicu da su političke stranke u Mostaru u bliskom međusobnom kontaktu, kako bi se spriječio razvoj sukoba između naroda. Također je važno i razjašnjavanje nedavnih događaja od tijela sigurnosti. Veleposlanica ove prosvjede vidi i kao izraz frustracije zbog stanja mirovanja Bosne i Hercegovine na putu k EU. Veleposlanica se nada da će ovi prosvjedi na kraju doprinijeti tome da se konačno iznađu potrebni kompromisi za približavanje k EU. Političari u svim dijelovima zemlje su pozvani voditi konstruktivne političke dijaloge, bez podmetanja, orijentirane na opću dobrobit i u dobroj namjeri.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije