Nema više 'doživotnih'

Politički suradnici dolazit će i odlaziti s dužnosti zajedno s ministrima

09.10.2015.
u 06:15

Neće više biti 'doživotnih' pomoćnika ministara i tajnika

Dugo najavljivana promjena Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH konačno ide pred Parlament, a jedna od glavnih izmjena je ukidanje statusa državnog službenika.

Dugogodišnja praksa

To znači da 226 dužnosnika, u koje se ubrajaju rukovoditelji samostalnih federalnih upravnih organizacija, rukovoditelji federalnih uprava i organizacija te stručnih službi Vlade FBiH, neće više biti nezamjenjivi, doznaje Večernji list BiH. Baš kao i tajnici federalnih organa državne službe, pomoćnici, glavni federalni inspektori i šefovi ureda federalnih organa državne službe. Pomoćnike u ministarstvima predlagat će, prema izmjenama u čijem smo posjedu, ministri, a potvrđivati Vlada. Mandat će im, kao i savjetnicima, trajati koliko i ministrima, a u praksi će to značiti da će pomoćnici ministara dolaziti i odlaziti s ministrima kao politički dužnosnici. Analizirajući prijedlog, dolazi se do podatka kako će se uskoro stati s dugogodišnjom potpuno nelogičnom praksom, koju je nametnuo svojedobno visoki predstavnik, a po kojoj ministri nisu mogli birati najbliže suradnike. Prema novom zakonskom prijedlogu, državni službenici zatečeni na pozicijama nakon stupanja na snagu ovog zakona bit će raspoređeni na odgovarajuća mjesta u okviru organa državne službe. - Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi usklađivanja ovog zakona sa Zakonom o radu koji je donio Parlament FBiH. Jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona je i potreba za reorganizacijom javne uprave u FBiH u cilju da se državna služba učini racionalnijom, povećaju učinkovitost i ekspeditivnosti u izvršavanju radnih zadataka, sukladno Reformskoj agendi za razdoblje 2015. - 2018., koju je usvojila Vlada FBiH, ističu u entitetskoj Vladi objašnjavajući prijedlog, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Nabrojenim dužnosnicima se ne jamči sigurnost uživanja položaja i može ih razriješiti dužnosti u bilo koje vrijeme rukovoditelj organa državne službe, a njihov mandat ne može biti duži od mandata rukovoditelja organa državne službe. Osim toga, imenovanje na pozicije ne može se preinačiti u položaj državnog službenika sa sigurnošću uživanja položaja.

Ograničenje prava

Ograničenja prava se odnose i na to da ovi dužnosnici neće moći biti članovi upravnih ni nadzornih odbora federalnih upravnih organizacija, zavoda, direkcija, agencija i gospodarskih društava s udjelom državnog kapitala. Izvršena je i izmjena koja se odnosi na Agenciju za državnu službu, tako da ona ne popunjava ispražnjeno radno mjesto u državnoj službi nakon što su iscrpljene druge zakonske mogućnosti popune ispražnjenog radnog mjesta, nego da provodi proceduru javnog natječaja sukladno odredbama zakona, a na zahtjev rukovoditelja organa državne službe. Novima je i što nakon provedene procedure javnog natječaja, a prilikom postavljanja državnog službenika, rukovoditelj organa državne službe ne mora predhodno tražiti mišljenje Agencije za državnu službu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?