Agencija za ravnopravnost spolova

Politika i dalje ‘muški posao’, na izborima izabrano 20 posto žena

27.10.2016.
u 08:00

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, broj izabranih žena na lokalnim izborima koji su ove godine održani u našoj zemlji iznosi blizu 20 posto. Ženama je u BiH formalno-pravno osigurana ravnopravnost kandidiranja i izbora, ali i dalje postoje tradicionalne predrasude, stereotipi, prepreke i stav društva da ženama nije mjesto u politici. Prema izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH iz 2013. godine, jednaka zastupljenost postoji kada je jedan od spolova zastupljen s 40 posto od ukupnog broja kandidata i kandidatkinja na listi. Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini u članku 20. propisuje da: “ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen najmanje u udjelu od 40 posto u državnim tijelima na svim razinama organizacije vlasti, i tijelima lokalne samouprave, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, političke stranke, pravne osobe s javnim ovlastima, pravne osobe koje su u vlasništvu ili pod kontrolom države, entiteta, županije, grada ili općine ili nad čijim radom javno tijelo vrši kontrolu”.

“Iako su na kandidacijskim listama za lokalne izbore 2016. godine žene bile zastupljene u udjelu od 41,20 posto, čime je ispoštovana zakonska obveza, broj izabranih žena i dalje se kreće oko 20 posto. Bez obzira na afirmativnu mjeru koju je definirao Izborni zakon BiH, tradicionalna poimanja rodnih uloga u BiH se manifestiraju kao prijetnja za veći udio žena u procesima odlučivanja u političkim, društvenim i ekonomskim sferama života”, rečeno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH. Kako navode, žene su još uvijek manje zastupljene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH i daleko od udjela od 40 posto, što se smatra ravnopravnom zastupljenošću oba spola. BiH nije izuzetak jer u svim zemljama svijeta postoje različiti oblici diskriminacije na osnovi spola te je dužnost država poduzeti mjere kako bi se te postojeće neravnopravnosti iskorijenile.

“Ovdje se radi o promjeni svijesti i stavova, a to je svugdje spor i zahtjevan proces. Promjene se ne mogu ostvariti preko noći niti se napredak može mjeriti u kraćem vremenskom razdoblju”, kažu iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije