Rekordan proračun PŽ od 49,7 mil. KM

Poljoprivredi 1,25 mil. KM u 2022., više 200.000 KM

25.12.2021.
u 18:55

Posavska županija dobila je proračun za 2022. godinu u iznosu od 49,780.350 KM, a usvojen je jednoglasno na posljednjoj sjednici Skupštine PŽ-a u ovoj godini. Promatrajući ukupne prihode, primitke i financiranje, u odnosu na ovogodišnji, proračun je uvećan za 4,25%, odnosno za 2,027.420 KM. Plan rashoda, izdataka i financiranja za iduću godinu veći je od ovogodišnjeg za 4,26%, a planirano pokriće deficita iz prethodnih godina iznosi 3610 KM, piše Večernji list BiH. Najvažniji financijski dokument koji se donosi tijekom kalendarske godine je, prema riječima predsjednika Skupštine Blaža Župarića, realan, provediv i nominalno je najviši u odnosu na sve dosadašnje od utemeljenja PŽ-a.

Bili oprezni

Ministar financija u Vladi PŽ-a Mijo Stanić u pojašnjenju je istaknuo kako su se kod planiranja proračuna svi ponašali jako oprezno i naglasio kako su Vlada PŽ-a i ministarstva, zatim nekoliko institucija s viših razina vlasti te proračunski korisnici sudjelovali u izradi ovog dokumenta. Navodi kako su planiranje proračuna započeli u srpnju, obavili razgovore s predstavnicima proračunskih korisnika i u formi nacrta proslijedili ga Vladi PŽ-a na razmatranje. – Proračun ima i socijalnu i razvojnu komponentu, dobro je koncipiran i osmišljen i postoje sve naznake da će biti realiziran u punom kapacitetu. Vodili smo se potrebom da osiguramo funkcionalnost sigurnosti, zdravstva, školstva, kao i svih proračunskih korisnika, ujedno vodeći računa da osiguramo stabilnost proračuna, što je osnovni princip razmišljanja ove Vlade - naglasio je ministar Mijo Stanić.

U proračunu su svi korisnici prepoznati u višem obliku, a to se odnosi i na uvećanje svih tekućih grantova, istaknuo je Župarić. Između ostaloga, grant za poljoprivredu iznosi milijun i 250.000 KM i uvećan je za 200.000 KM, a također su uvećani grant za uređenje poljoprivrednog zemljišta, za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća kao i grant za financiranje visokog obrazovanja, dok je grant za socijalne potrebe uvećan u znatnom iznosu, a razlog su velika poskupljenja koja su zahvatila i PŽ. Predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić podsjetio je kako je u 2021. raznim mjerama Vlade za oko 1,500.000 KM smanjen dug zdravstvenih ustanova kojim su ih uveli u stabilnije poslovanje. Istaknuo je kako su, uz ostalo, povećane socijalne naknade, izdvajanja za demografske mjere i ulaganja u zdravstvo, ali je na prvom mjestu proračunska stabilnost. Tako je naknada za nezaposlene rodilje sa sadašnjih šest mjeseci po 300 KM produžena na godinu dana u istom iznosu, a znatno je uvećan i grant za kulturu, kao i za socijalne potrebe stanovništvu u najtežem stanju. Uz ostalo, u proračunu su predviđena i sredstva za topli obrok za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole. Među ključnim značajkama proračunskih rashoda su izdaci na ime plaća i naknada troškova zaposlenih koji se povećavaju za 5,85%. Planirano je i povećanje broja zaposlenih za 33 osobe u koje je uključeno 18 vatrogasaca i jedan državni službenik Profesionalne vatrogasne postrojbe pri Županijskoj upravi Civilne zaštite.

Realan i ostvariv

- Ovakav proračun je realan i ostvariv, što pokazuje da Vlada vrlo ozbiljno i trezveno radi svoj posao, osobito kroz odnos prema gospodarstvu i poljoprivredi. Ovakvim pristupom Vlada svim korisnicima jamči da će sve biti realizirano, naravno, ako ne bude drugih poremećaja na višim razinama vlasti - kazao je Župarić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije