Široki Brijeg

Poljoprivrednici sa zebnjom iščekuju štete

23.01.2017.
u 08:00

Temperature koje se već dulje vrijeme spuštaju desetak i više stupnjeva ispod nule prouzrokovale su velike štete u Hercegovini. Osim napuknuća vodovodnih cijevi, poljoprivrednici strahuju da će velike štete osjetiti povrtlari, vinogradari, vlasnici voćnjaka, maslina, ali i nasada smilja. - Rano je govoriti o posljedicama na nasade smilja, treba sačekati neko vrijeme i tek tada će se moći nešto konkretnije reći. Do sada nismo dobili nikakvih dojava o štetama. Točnije, bilo je nekoliko pritužbi na oštećenja sadnica u staklenicima koje nisu još krenule. Iskustva pokazuju kako nikada do sada nije oštra zima utjecala na smilje koje je samoniklo raslo po Hercegovini.

Manje otporni

No, nemamo iskustva što će biti s nasadima. Jedno je sigurno, zasadi smilja su manje otporni, pa tako i osjetljiviji, stoga nije isključeno da se pokažu štete i od niskih temperatura. No, treba sačekati, rekao je ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković. Cijene povrća ovih su dana na tržnicama porasle i za 50 posto, a sigurno je kako su nepovoljni vremenski uvjeti ove zime uzrokovali probleme u proizvodnji povrća. Njezin očekivani pad odrazit se i na cijene, no koliko će one porasti, teško je procijeniti. - Nema službenih informacija, no imamo dojava o štetama na salati i kupusnjačama. Svi oni koji nisu grijali staklenike neće imati rano povrće za prodaju. Oni koji su ih grijali morali su potrošiti daleko više energije, i to će povećati cijene, ističu uzgajivači povrća uz Neretvu i kažu kako u pitanje dolaze i rani rokovi sadnje. Vinogradari sa strahom očekuju rezidbu. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije