Reportaža

Poljoprivrednici teško plasirali proizvode, cijene ispod prosjeka

07.10.2015.
u 10:24

Gdje je povrće bilo izloženo suncu, cvjetovi su opadali i nije bilo plodova, a gdje je bila zaštita, nije mu smetalo, samo ga je trebalo češće zalijevati, kaže Ekmečić

Listopad je u poljoprivrednoj proizvodnji na otvorenom, a dijelom i u zatvorenim prostorima, mjesec svođenja računa i priprema za novu sezonu.

Velike vrućine

Vino je u bačvama, duhan u potkrovljima, krumpir u trapovima, žito u hambarima, vijenci luka i "kapule" vise ispod strehe..., tako je nekada bilo, još se zadržalo vino, dok se po ostalo uglavnom putuje u dućan. Međutim, zbog obrade zemljišta, jesenskog oranja, listopad je zadržao značajku prijelomnice, a s pitanjem kakva je sezona bila uputili smo se na veletržnicu u Tasovčićima pokraj Čapljine gdje je Večernji list BiH uz pomoć stalnih prodavača i proizvođača Igora Bebeka, Grge Matića, Hilme Krehića, Milorada Ekmečića..., nastojali sumirati sezonu. Ocjena konsenzusom - brzo će se zaboraviti.

Zašto? Zbog kasnog mraza (krumpir) i ljetnih vrućina (grožđe, masline, povrće...), urod je umanjen, zbog obilnog uvoza plasman je bio otežan, roba se čak i bacala, dok su cijene bile ispod priželjkivanih.

"Krumpir je 'prošao' i još uvijek ima solidnu cijenu, moja je procjena da će tako biti i dalje, te da ćemo do zime opet uvoziti njemački. Problema s plasmanom krumpira nije bilo iz zbog toga što je urod, zbog kasnog mraza, bar za trideset posto umanjen", ističe za portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba Igor Bebek, proizvođač i trgovac.

Kompletnu reportažu čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?