Dva projekta

Poljoprivrednicima i poduzetnicima u BiH dostupno 18 mil. eura bespovratnih sredstava

16.02.2021.
u 18:05

Poljoprivrednici, poslovni subjekti, ruralni turistički operatori, vlasnici mikro, malih i srednjih poduzeća iz sfera prerade metala i drva, tekstila, odjeće i obuće, poljoprivredno-prehrambene industrije, turizma… mogu se prijaviti na bespovratna sredstva koja Europska unija implicira u BiH kroz dva projekta koja su već započela, piše Večernji list BiH. 

Mikro, mala i srednja poduzeća

Cilj dvaju projekata koji su startali početkom ove godine jest sačuvati više od 1400 postojećih radnih mjesta te kreirati stotine novih. U cilju oporavka bh. gospodarstva od posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, Europska unija odobrila je interventnu pomoć mikro, malim i srednjim poduzećima i poljoprivrednicima u iznosu od 18 milijuna eura.

Ova sredstva bit će dostupna preko dvaju novih projekata, EU4BusinessRecoveryja, u vrijednosti od 13,7 milijuna eura, koja financira Europska unija i vlada Savezne Republike Njemačke, i EU4AgriRecoveryja, čija je realizacija počela 1. siječnja ove godine, navodi se na službenoj stranici Izaslanstva EU-a u BiH (europa.ba). Projekti nadopunjavaju dva tekuća projekta, EU4Business (koji financiraju Europska unija i njemačka vlada) i EU4Agri (koji financira EU), u vrijednosti višoj od 36 milijuna eura u cilju jačanja bh. ekonomije te očuvanja i kreiranja novih radnih mjesta. Projekt EU4BusinessRecovery podržat će mikro, mala i srednja poduzeća da nastave s poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa. Bespovratna financijska sredstva od 13,7 milijuna eura osigurana kroz ovaj projekt koji se provodi od siječnja 2021. do lipnja 2023. godine, a zajednički ga provode GIZ, UNDP i ILO, bit će dostupna poduzećima preko javnih poziva za predaju projekata u pet sektora: prerada metala i drva, tekstila, odjeća i obuća, poljoprivredno-prehrambena industrija, turizam i poduzetništvo. Zahvaljujući ovom projektu, više od 1000 radnih mjesta u BiH ugroženih zbog utjecaja pandemije koronavirusa će biti sačuvano, dok će najmanje 100 novih radnih mjesta biti kreirano.

Bespovratna sredstva

Novi projekt EU4AgriRecovery pružit će izravnu podršku poljoprivrednicima, poslovnim subjektima i ruralnim turističkim operatorima kako bi razvili dugoročnu otpornost u sektoru, sačuvali postojeća i stvorili nova radna mjesta, posebno za žene i mlade. U sklopu projekta više od 400 radnih mjesta bit će sačuvano, dok će se kreirati najmanje 100 novih radnih mjesta u sferi zaštite okoliša tzv. zelenih radnih mjesta. Osim toga, bit će podržano uspostavljanje 20 novih inovativnih i ekološki odgovornih “zelenih” poduzeća.

- Bespovratna financijska sredstva bit će dostupna preko javnih poziva za predaju projekata za poljoprivredno-prehrambene biznise i ruralne turističke operatore. - Projekt financira Europska unija s 5 milijuna eura iz IPA 2020. sredstava u okviru posebnih mjera podrške oporavku BiH od pandemije COVID-19 u razdoblju od 30 mjeseci - stoji na stranici europa.ba. Projekt se također provodi od siječnja 2021. do lipnja 2023. godine, a zajednički ga provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije