Mirko Šarović

Poljoprivrednicima u BiH neće biti lako, ali neće propasti

Mirko Šarović
01.02.2017.
u 15:28

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da je prijedlog rezolucije o BiH za 2016. godinu, koji je jučer usvojio Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta, dokument načelnog karaktera te da se njime podržava europski put BiH.

- Nisam očekivao nešto više i, uostalom, sve je to i u ključnim dokumentima koji su usvojeni u institucijama BiH - rekao je Šarović novinarima u Sarajevu. 

Komentirajući moguću reviziju tužbe BiH protiv Srbije, Šarović je je kazao da je to razgovor o nečemu što za sada ne postoji.

- Svaki od političkih faktora u BiH, ukoliko se o tom pitanju nešto dogodi, poduzima odgovarajuće korake. Bilo što da govorim hipotetički nije fer, ne znam ima li da otvarati polemiku oko nečega što je samo stvar pretpostavke - istaknuo je.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH osvrnuo se i na prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je danas stupio na snagu te napomenuo da će se od današnjeg dana jedna količina proizvoda početi uvoziti u BiH bez prelevmana i kvota.

- Ali jedan dio poljoprivrednih proizvoda moći će se od sada izvoziti u zemlje EU bez prelevmana i bez kvota. To je ugovor koji ima obostrano djelovanje i na jednoj i na drugoj strani - smatra Šarović.

Međutim, istaknuo je da jednom dijelu poljoprivrednog sektora neće biti lako, posebno  mljekarskom te sektoru mesoprerađivača, jer će biti još ranjiviji kada je u pitanju uvoz određenih proizvoda u određenim kvotama.

Naglasio je da u Ministarstvu za ovu godinu ne očekuju značajnije povećanje uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa i mesnih proizvoda u BiH, kao i da očekuju smanjenje proračuna BiH u iznosu od 50 milijuna KM, što će biti posljedica ulaska jednog broja proizvoda bez carina i prelevmana.

Šarović je mišljenja da poljoprivrednicima u BiH neće biti lako, ali da ipak neće propasti te da su izjave koje su se pojavljivale u medijima proteklih dana "prenapuhane".

Ono što nedostaje BiH, zaključio je, jesu planovi na svim razinama, kako bi mogla biti napravljena procjena implikacija prilagođenog SSP-a na poljoprivredno tržište u BiH te kako bi se poduzele odgovarajuće mjere.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?