LJUBITE SE SVAKI DAN

Poljubac može napraviti 'čudo' za vaš organizam. Evo što se događa u tijelu, a da niste ni znali

16.06.2017.
u 12:30

Iako prvi poljubac s novom osobom u vašem životu može biti poput ruskog ruleta, ugodan, ali i jako neugodan, u tijelu se paralelno događa mnogo toga.

Poljubac... Nije to samo čisto iskazivanje nježnosti i ljubavi, uvertira u predigru. Poljupci nam znače mnogo više i u našem tijelu mogu napraviti čuda. 

Osim što će se u našem tijelu tijekom ljubljenja oslobađati dopamin, hormon sreće, snizit će se i razina kolesterola.  Mnogi su nostalgični za prvim poljupcem, tim posebnim osjećajem kad se cijelo tijelo naježi. Iako prvi poljubac s novom osobom u vašem životu može biti poput ruskog ruleta, ugodan, ali i jako neugodan, u tijelu se paralelno događa mnogo toga.  "Ljubljenje u našem tijelu oslobađa kemikalije zbog kojih se osjećamo ugodno i lijepo", kaže Takeesha Roland-Jenkins, profesionalna konzultantica klinike Between Us. U usnama se nalaze neki živčani završeci koji će tijekom ljubljenja aktivirati osjetilo mirisa, dodaje Roland - Jenkins. 

Stres

Ako ste pod stresom, ljubite se. Istraživanje u kojem su sudjelovali studenti, a koje je provela NBC zaklada, pokazalo je da 15- minutno ljubljenje drastično snižava razinu hormona stresa- kortizola. KOd muškaraca raste razina oksitocina, dok, iznenađujuće, kod žena pada.

Kolesterol

Istraživanje za Western Journal of Communication zakladu, pokazalo je da romantično ljubljenje snižava razinu kolesterola i povećava osjećaj sreće u vezi. 

Sudbina vaše veze

Dok se ljubite, vaše će tijelo "raditi" na prepoznavanju je li ta osoba koju ljubite potencijalni životni partner, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Oxford. Kada prvi put nekog poljubite, oslobađa se adrenalin, ubrzava se rad srca, podiže razina enegrije i potiče cirkulacija. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?